Slovenija
11274 ogledov

Brecelj o tem, kdo bi lahko nasledil Bešiča Loredana

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Anže Petkovšek
DZ se bo predvidoma v četrtek seznanil z odstopom ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, ki je v petek na predlog premierja podpisal odstopno izjavo. Pozdravil jo je tudi Erik Brecelj.

Vodja strateškega sveta za zdravstvo Erik Brecelj, ki je ministra Danijela Bešiča Loredana že pred tedni pozval k odstopu, je sinoči v oddaji 24ur - pred sestankom ožje skupine omenjenega sveta - poudaril, da imajo vse države težave z zdravstvom. "Že na začetku leta sem povedal, da če bomo konec leta na istem nivoju, bo to velik uspeh. Ogromno truda bo potrebnega, da bomo takšno zdravstvo, kot ga imamo, ohranili, še več pa, da bi se vsaj nekaj izboljšalo." 

Brecelj je dodal, da je to tek na dolge proge, a da se nikoli ne bo zgodilo tisto, kar je minister napovedal, to je, da bo 1. 1. 2026 vse rešeno. "Radi bi imeli močnejše javne zavode, a potrebno se je zavedati, da so tudi koncesionarji del javnega zdravstva. Ne bomo se šli nobenih ideoloških vojn, čeprav bi si jih kdo želel. Vsi tisti, ki imajo koncesijo in javni zdravstveni zavodi bi lahko delali več in bolj kvalitetno." 

"Z njim se ne bomo več ukvarjali" 

Brecelj je bil na nasprotnih bregovih z ministrom v odhajanju že dlje časa, v ponedeljek je dejal, da je bolje, da smo brez ministra kot z njim. Po njegovi odstopni izjavi je dejal, da se mu za to potezo zahvaljuje. "Lahko bi se upiral. Za nas je to pretekla zgodba, z njim se ne bomo več ukvarjali." 

Kdo bi lahko ministra nasledil? Brecelj meni, da bi bilo bolje, če na mesto ne bi prišel zdravnik, pač pa nekdo, ki ima širši pogled na težave v zdravstvu. "Imam ljudi, za katere menim, da bi bili odlični ministri, a o imenih ne bom govoril. Mora priti do soglasja teh ljudi. Mislim, da jih bo predsednik vlade temeljito stestiral, ali so jih le besede, ali kaj več." 

Brecelj meni, da bi bilo najbolje, če bi resor vsaj za nekaj časa prevzel premier sam in še, da bomo najverjetneje naslednika ministra v odhajanju dobili šele jeseni. 

slovenija 02.10.13, Erik Brecelj, Kirurg, zdravnik, doktor, onkoloski institut, Slovenija Brecelj z vsemi topovi nad Bešič Loredana: Naredil ni nič, laže, ne drži obljub

Golob: Odstop je pričakovan

Razlog za odhod že drugega ministra vlade Roberta Goloba, na katerega je Gibanje Svoboda stavilo že v kampanji za državnozborske volitve, so bila bo premierjevih besedah njuna razhajanja v stališčih glede krepitve javne zdravstvene mreže. Odstop ministra je tako za Goloba "logičen in pričakovan", pa čeprav so še nedavno v Svobodi govorili, da minister še uživa podporo stranke.

Bešič Loredan je medtem odločitev o odstopu v petek pospremil z zapisom, da je s sprejemom ministrske funkcije želel izboljšati slovenski zdravstveni sistem in ga približati državljanom. A če tega na svoji poziciji ne more storiti, funkcije ni več pripravljen opravljati. Po njegovi oceni so z ekipo ministrstva za zdravje naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.

Koalicija in različni deležniki v zdravstvu pričakujejo, da se bodo aktivnosti za zdravstveno reformo nadaljevale tudi po ministrovem odhodu, kar je v petkovi izjavi za medije zagotovil tudi premier Golob.

Robert Golob Slovenija Golob: Odstop ministra je logičen in z moje strani tudi pričakovan Danijel Bešič Loredan Slovenija Šok: Minister Danijel Bešič Loredan podpisal odstopno izjavo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 59
  • Kmodri 21:39 10.julij 2023.

    Brecelj je zelo dober zdravnik. Ne zaveda se, da je politična pot za odpravo anomalij v zdravstvu, ki jih opravičeno kritizira zelo dolga!

  • lojs 14:49 10.julij 2023.

    zakaj tega jenula al pa brencla in ostalo javno hordo nihče od novinarjev ne vpraša kako bo ustavil beg kadra iz t.i. jz, čeprav je državno? ... samo en stavek!, nič več, pa da slišimo ... vse ostalo je samo ...prikaži več nakladanje in samo lapanje brez veze in zato grem stavi, da bo do konca leta stanje za najmanj 50% slabše ... pacienti ne bodo umiral zaradi covida, ampak zato ker ne bodo prišli na vrsto, ker ne bobo NIKOLI prišli na vrsto ... tudi to je kulturni marksizem

  • JJ66 14:03 10.julij 2023.

    Brecelj upam, da si ti novi minister