Slovenija
18 ogledov

Brez dogovora o prevozu skozi Karavanke

prevozniki, karavanke, zapora Saša Despot
Prometni minister Patrick Vlačič in njegova avstrijska kolegica Doris Bures nista dosegla dogovora glede situacije v predoru Karavanke. Na mizi ostaja avstrijska ponudba, ki so jo slovenski avtoprevozniki enkrat že zavrnili.

"Čeprav so rezultati pogovorov med ministroma za slovenske prevoznike izredno šokantni, ta konec tedna zapore ne bo. To sem osebno obljubil ministru Vlačiču. Jutri zjutraj bo verjetno sklican sestanek upravnega odbora sekcije za promet pri obrtni zbornici, kjer bomo videli, kako naprej," je za zurnal24.si pojasnil Andrej Klobasa, predsednik sekcije.

Vlačič se je sicer po njegovem trudil, a že prihodnji teden naj bi stekli novi pogovori, "tokrat upamo, da med našim premierjem Pahorjem in avstrijskim kanclerjem", je še dejal Klobasa.

Poudaril je še, da je avstrijski predlog o vračilu cestnine, zmanjšan za tunelnino, za prevoznike nesprejemljiv in da imajo z obvozom za dobrih 300 evrov dodatnih stroškov, Avstrijci pa bi jih povrnili le 42, kar se mu zdi naravnost smešno.

Dogovor med ministrstvoma predvideva, da gredo prevozniki iz Salzburga lahko po kateri koli poti proti Šentilju in dobijo s strani avstrijskega upravljavca avtocest Asfinaga povrnjeno cestnino od Beljaka do Šentilja, zmanjšano za tunelnino za Karavanke.

Avtoprevozniki so dogovor enkrat že zavrnili in se v soboto zjutraj zbrali pred Karavankami, takrat so jih Avstrijci po pogovorih spustili čez predor.

Buresova je apelirala na avtoprevoznike, naj imajo razumevanje za situacijo. Navsezadnje gre tudi za njihova življenja oziroma varnost, je opozorila. Avstrija je sicer na današnjem sestanku zavrnila kompromisni predlog slovenske strani o oblikovanju konvojev tovornjakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.