Slovenija
14 ogledov

Brez kazni in nagrade

Društvo želi doseči družino, zato pripravlja predavanja v vrtcih, šolah, centrih Žurnal24 main
Vzpostavlja odnose med starši in otroki brez prisile.

Lani ustanovljeno Društvo center za ustvarjalno vzgojo je najdejavnejši na Dolenjskem. “Imeli smo srečo, da smo na začetnih predavanjih naleteli na slušatelje, ki so takoj globoko razumeli bistvo ustvarjalne vzgoje in imajo željo to znanje prenesti na druge,” je pojasnila Andreja Blatnik, predsednica društva.

Ne posledice, ampak vzroki

Z začetkom zadovoljni

Predavanja. Društvo center za ustvarjalno vzgojo je konec lanskega septembra začelo pripravljati predavanja, ki so brezplačna. V treh mesecih so imeli prek 20 predavanj, ki se jih je udeležilo 580 ljudi.

Osnovno sporočilo društva je otroku postaviti meje brez kazni in nagrade. “Le tako nas bo otrok poslušal z ljubeznijo. Ustvarjalna vzgoja ne rešuje posameznih težav, ampak odpravlja vzroke in pri tem se težave topijo same,” je izpostavila Blatnikova.

Predavanja, na katera so poleg staršev vabljeni otroci, so med drugim pripravili že v obeh novomeških vrtcih in v varni hiši v Novem mestu. “V prihodnosti bo to edini način vzgoje, ker je tretje tisočletje tisočletje duhovnosti, ljubezni in dobrote,” je bila prepričana.

V sodobni družini pravil ni
V nasprotju z ustvarjalno vzgojo, ki ne pozna kazni in nagrade, pa je tako v tradicionalni kot sodobni družini obstajala kazen, in sicer v tradicionalni družini kot realna kazen oziroma udarci, v sodobni družini pa kot tako imenovana mehka kazen oziroma odvzem nagrade. “V tradicionalni družini je bilo otroke lažje vzgajati, ker so bila pravila jasna. V sodobni družbi je težje, ker pravil ni,” je še pojasnila Blatnikova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.