Slovenija
10 ogledov

Brez razprave predlagali Jadek Pensovo

DZ bo kot prvi parlament na svetu postal Unicefova varna točka, s čimer se pridr Žurnal24 main
Kandidatki za ustavno sodnico, Dunji Jadek Pensa, se v državnem zboru obeta podpora. Potrjena je lahko že naslednji teden.

Mandatno-volilna komisija državnega zbora (DZ) je na začetku današnje seje brez razprave sklenila, da DZ predlaga izvolitev Dunje Jadek Pensa na mesto ustavne sodnice. Za sklep je glasovalo deset članov komisije, proti so bili štirje. Poslanci bi jo tako lahko že prihodnji teden potrdili za novo ustavno sodnico.

Jadek Pensovi podpora večine strank

Podporo kandidatki, ki bi na ustavnem sodišču zamenjala Jožeta Tratnika, so do zdaj napovedali poslanci SD, LDS, Zaresa, DeSUS-a, SNS ter nepovezani poslanci, medtem ko se v SDS in SLS še niso odločili oziroma tega niso sporočili javnosti. Za izvolitev so sicer potrebni glasovi vsaj 46 poslancev, ki pa naj bi jih glede na izraženo podporo prejela.

Prijavljeni kandidati niso bili primerni

Predsednik Danilo Türk se jo je odločil predlagati kot svojo kandidatko, saj se mu nobeden od šestih prijavljenih kandidatov ni zdel primeren. Gre za ponovljeni poziv za zbiranje predlogov kandidatov za ustavnega sodnika. Prejšnjega je Türk objavil sredi aprila, potem ko DZ konec marca za ustavnega sodnika ni potrdil rektorja primorske univerze Rada Bohinca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.