Slovenija
44 ogledov

Brez sledu o smučarjih

(Foto: Grega Prebil) Žurnal24 main
Gorski reševalci in policija so prekinili akcijo iskanja turnih smučarjev, ki naj bi ju po pričevanju očividcev v soboto pokopal snežni plaz. Sledu o morebitnih izginulih smučarjih ni bilo.

"Danes se je očividec vrnil v Tamar in pokazal, kje naj bi sneg zasul turna smučarja. Iščemo na območju 150 krat 100 metrov, vendar je snežna odeja debela več metrov," nam je v nedeljo zjutraj po telefonu povedal načelnika GRS Rateče Marko Kopavnik, ki je vodja iskalne akcije.

Pojasnil je, da je nenavadno, da iščejo na omenjenem območju, saj tam ponavadi smučarjev ni. "Glede na to, da so očividci to opazili, sam menim, da je verjetnost, da sta pod snegom pokopana smučarja," nam je dejal Kopavnik in dodal, da je v iskalno akcijo vključenih 15 reševalcev in še šest vodnikov psov.

Pojasnil je, da so s pomočjo policije preverili vse avtomobile, ki so bili parkirani v Planici, kot izhodiščni točki, zdaj pa preverjajo še vozila parkirana pri Belopeških jezerih. Prav tako zaenkrat nihče nikogar ne pogreša. "To ni nenavadno. Tisti, ki plezajo, jih ponavadi ni tudi dva ali več dni, zato traja preden, bi jih kdo pogrešal," še pravi vodja reševalcev.

Akcija iskanja prekinjena

Akcija iskanja je bila okoli 13. ure prekinjena. Iz PU Kranj so sporočili, da pri pregledu plazovine okoli Male Ponce, kjer bi se smučarja po podatkih prič najverjetneje lahko nahajala, policisti s helikoptersko lavinsko žolno in gorski reševalci, niso našli nobenega predmeta ali sledi hoje, smučanja ipd., kar bi kazalo na nesreco. Policijski helikopter je v okolici Tamarja z lavinsko žolno preveril tudi druge lokacije. Najdene so bile samo sledi hoje živali.

Akcija se bo nadaljevala v primeru novih informacij o morebitno pogrešanih osebah. Informacije o pogrešanih osebah so kranjskogorski policisti preverjali tudi pri italijanskih varnostnih organih. Policisti bodo z zbiranjem obvestil še nadaljevali.

Iskanje včeraj prekinili

Po podatkih  Policijske uprave Kranj naj bi se nesreča zgodila v soboto popoldan, med 13. in 14. uro. Takrat naj bi snežni plaz v Tamarju zasul dva turna smučarja.

Sprožili so reševalno akcijo, ki jo vodi GRS Rateče, vendar so iskanje zaradi teme včeraj prekinili.

Pri iskanju so sodelovali še vodniki z reševalnimi psi in posadka s helikopterjem Slovenske vojske, Preiskali so sveže sprožena plazišča od Tamarja do Velikega Ozebnika, vendar do okoli 20. ure, ko so akcijo začasno zaključili, niso našli nikogar.

O nesreči so tri priče – planinci, ki so se mimo Tamraja vračali iz Ponc v Planico – najprej obvestile oskrbnika v Tamarju, kasneje pa še vodnika reševalnega psa pred Planico. Priče so nesrečo naznanile med 15. in 16. uro, po pozivu pa so se kasneje javile policiji.

Obvestite takoj!

Kot je poudaril Bojan Kos, tiskovni predstavnik PU Kranj, je zelo pomembno, da priče v takšnih primerih pristojne službe čim prej obvestijo o nesreči.

"Do prihoda policistov ali reševalcev naj kraja ne zapuščajo, saj zlasti pri plazovih vsaka minuta lahko pomeni življenje," je še opozoril Kos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.