Slovenija
29 ogledov

Brglez: Izgubili smo zalet in voljo

Osankarica, pohorski bataljon, Borut Pahor
1/2
Twitter @BorutPahor
Slavnostni govornik na spominski slovesnosti na Osankarici je poudaril, da bi Slovenci morali biti enotnejši in se zgledovati po borcih Pohorskega bataljona.

Slovesni govornik pri Treh žebljih na Osankarici je bil ob 72. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona predsednik državnega zbora Milan Brglez. Poudaril je, da danes živimo v miru in kljub krizi tudi v relativnem blagostanju. V letih samostojnosti smo dosegli marsikaj, s čimer se lahko pohvalimo, a hkrati izgubili zalet, odločenost, voljo in navdih za nove skupne cilje. 

"Po vseh teh izjemnih zgodovinskih dogodkih in dosežkih, ne vemo več natanko, kako naprej. Lahko celo rečemo, da se danes z vidika vojnega časa pred sedemdesetimi leti ukvarjamo z nepomembnimi podrobnostmi," je dejal Brglez, ki meni, da nas med drugim tepe predvsem dejstvo, da skušamo marsikdaj iskati najlažje in ne nujno najboljše rešitve.

A trdo delo, trud, požrtvovalnost za skupno dobro, tovarištvo in solidarnost, vrednote, ki so bile nekoč vezivo med Slovenci, so po njegovem danes na hudi preizkušnji. Kot je dejal, bi želel, da bi bili v sedanjih težkih časih bolj enotni, da bi se zgledovali po univerzalnih vrednotah bratske pomoči, solidarnosti in strpnosti, vrednotah, ki so gnale in povezovale tudi borce Pohorskega bataljona.

"Upam torej, da smo tudi mi sposobni pokončno, pogumno in dosledno zoperstaviti se predsodkom, ideološkim delitvam in najrazličnejšim oblikam nestrpnosti, ki jih zaostrene gospodarske razmere le še podžigajo," je še dodal Brglez, ki je menil, da tudi zato žrtve, iz katerih je vzklila naša svoboda, ne smejo biti nikoli pozabljene.

Okoli tisoč udeležencev

Današnje slovesnosti se je udeležilo okoli tisoč pohodnikov. Prisotni pa so bili tudi nekateri predstavniki slovenskega političnega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, ministri, poslanci in državni svetniki, predstavniki Slovenske vojske in policije ter predstavniki Zveze združenj borcev in župani okoliških občin.

Komentarjev 17
  • encijan 10:57 05.januar 2015.

    Bravo dohtar!

  • Johan Spohan 08:22 04.januar 2015.

    Partijec Milanček a ste na partijskem sestanku končno vzeli v roke pravopis in ste se naučili vašo partijsko barvo pisati pravilno. En "rudeč" pozdrav ta lepim Janševim komunistom.

  • Izudin 22:00 03.januar 2015.

    Spet en polpismen Janševik. Ne sramoti svojega idola s takšnimi ... Mogoče pa to za nalašč počmeš , si kar faca ;-)