Slovenija
2752 ogledov

Brščič predsednik, Šinkovec Ušajeva podpredsednica DOM-a?

Lucija Ušaj, Mojca Škrinjar Saša Despot
Kongres stranke Domovinska liga z grenkim priokusom, veliki vzornik jih ni povabil med svoje.

Bernard Brščič | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Novoustanovljeno skrajno desna stranka Domovinska liga (DOM) danes na ustanovnem kongresu izbira vodstvo. Predsednik stranke naj bi postal nekdanji državni sekretar v vladi Janeza Janše Bernard Brščič, podpredsednica pa odvetnica Lucija Šikovec Ušaj, še do nedavna članica SDS. Oba sta znana po po skrajnih izjavah glede migrantov, istospolno usmerjenih ter drugih skupin, ki jih pogosto delita tudi prek družbenih omrežij.
Šinkovec Ušajevo je odvetniška zbornica nedavno opozorila, da je kršila odvetniški kodeks, koalicijski partnerji pa nasprotujejo njenemu imenovanju za predsednico Komisije RS za varstvo pacientovih pravic. 

Veliki vzornik jih ni povabil k sodelovanju

Matteo Salvini | Avtor: Profimedia Profimedia
V Domovinski ligi poudarjajo, da se zgledujejo po stranki Liga italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija. Ideolog stranke Bernard Brščič je nedavno za Žurnal24.si dejal, da se je stranka v Bruslju sestajala s "salvijijevim teamom". Kljub temu pa veliki vzornik Salvini, ki ustanavlja evropsko zavezništvo desničarskih strank, predstavnikov Domovinske lige ni povabil k sodelovanju. 

Zavezništvo desničarskih populistov

Salvini bo v ponedeljek v Milanu na zborovanju Proti Evropi zdrave pameti predstavil zavezništvo desničarskih populistov s katerimi bo za  vstop v Evropski parlament svojo stranko Liga povezal v evropsko zavezništvo desničarskih strank. Italijanski notranji minister predsednik Lige pričakuje okoli 20 strank iz vse Evrope, med njimi zagotovo predstavnike avstrijskih svobodnjakov (FPÖ), madžarske stranke Fidesz Viktorja Orbana, francoskega Nacionalnega zbora Marine Le Pen, nizozemske svobodnjaške stranke (PVV) Geerta Wildeersa, Alternative za Nemčijo (Afd) in desno-populističnih Švedskih demokratov (SD). V Domovinski ligi so potrdili, da jih v Milanu ne bo. 

Pahor, Janša Domovinska liga Slovenija Komu bo glasove kradla nova desna stranka?

Domovinska liga na današnjem kongresu pričakuje okoli 250 ljudi. Za ustanovitev stranke je potrebnih 200 ljudi.
Brščič bo najverjetneje tudi nosilec liste na evropskih volitvah. Na evropskih volitvah bo nastopila tudi Šikovec Ušajeva.
Odvetnica je sicer na zadnjih državnozborskih volitvah kandidirala na listi SDS, vendar ni bila izvoljena. Dosedanje projekcije Domovinski ligi na evropskih volitvah, ki bodo 26. maja, ne pripisujejo nobene možnosti.

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 10:08 07.april 2019.

    Ivanovo potrčkalo ali kaj jim je tega treba.

  • Borut_Bavarski 11:02 06.april 2019.

    auč. Imam občutek, da bo tak flop, da bo Bernard Anđelo ml. priimku Brščić dodal še Pogorelić, podpredsednica pa se bo preimenovala v Lukrecijo Zlikovec Uš.