Slovenija
841 ogledov

Bruselj od Janše pričakuje, da bo hitro ukrepal

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
Evropska komisija je jasna, da mora slovenska vlada izpolniti svojo dolžnost.

Slovenska vlada mora v skladu z nacionalno zakonodajo zagotoviti ustrezno financiranje Slovenske tiskovne agencije, so se danes na vprašanje STA glede donatorske kampanje ZaObSTAnek odzvali v Evropski komisiji. Kot so poudarili, pričakujejo, da bo mogoče najti hitre rešitve za ponovno vzpostavitev financiranja in ohranitev neodvisnosti agencije.

"Zavedamo se razvoja dogodkov," je na vprašanje STA v zvezi z donatorsko kampanjo zbiranja sredstev ZaObSTAnek odgovoril govorec komisije za področje pravosodja Christian Wigand.

"Čeprav je takšna pobuda občudovanja vredna in kaže na dobro sodelovanje znotraj medijskega sektorja, javne tiskovne agencije ne bi smele biti prisiljene zatekati se k tovrstnim rešitvam za financiranje. Kot smo že povedali, mora slovenska vlada zagotoviti ustrezno financiranje agencije in pričakujemo hitre rešitve," je dodal.

Janez Janša Slovenija Janez Janša, sram me je!

Dolžnost vlade v skladu s slovensko zakonodajo je zagotoviti neodvisnost in primerno financiranje javne službe, ki jo zagotavlja STA, je ponovil Wigand ter potrdil, da so na komisiji prejeli torkovo pismo zaposlenih na STA zaradi vladne ustavitve financiranja javne službe.

Pri tem je spomnil, da je komisija nedavno potrdila, da je slovensko financiranje STA za leto 2021 v celoti v skladu s pravili EU o državnih pomočeh.

Spomnil je, da je komisija glede državnih pomoči 29. aprila sprejela sklep, s katerim je odobrila 2,5 milijona evrov državne pomoči Slovenije STA za izpolnitev poslanstva javne službe za leto 2021. Javno financiranje bo prispevalo k neodvisnemu zagotavljanju novic slovenski javnosti brez nepotrebnega izkrivljanja konkurence na enotnem trgu, je ugotovila komisija.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • mirror 22:11 07.maj 2021.

    Briga Bruselj za eno državno tiskovno agencijo. Ta STA postrani zasluži veliko denarja, ki ga država ne dobi, ker ga izbrani prijatelji razdelijo med seboj. Zato STA noče preložiti papirjev. Ti izbranci pa so samo na levi strani. STA branijo, ...prikaži večo, ker so ogroženi njihovi privilegiji. Veselinovič je v STA že 12 let in si je dobro uredil gnezdo in vse stranpoti.

  • mirror 22:05 07.maj 2021.

    Bruselj pričakuje od JJ, ha ,ha. To so mokre želje levičarjev in njihovih medijev.

  • Pbrdbo2 15:50 06.maj 2021.

    Če Janša ne izpolnjuje obveznosti vlade, ga je k temu dolžan pozvati Pahor, sicer mora Pahor zahtevati, da vlada vrne mandat, če svojih obveznosti ne izpolnjuje. Jasno.