Slovenija
72 ogledov

Bruselj spet poziva vlado, naj zagotovi financiranje STA

STA Slovenska tiskovna agencija Saša Despot
Evropska komisija je danes ponovno pozvala slovenske oblasti, naj zagotovijo neodvisnost in ustrezno financiranje javnih storitev, ki jih opravlja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Pri Evropski komisiji so danes potrdili, da so prejeli pismo, ki so ga zaposleni na STA konec avgusta naslovili na najvišje predstavnike EU. V pismu so ti med drugim spomnili, da kljub izraženim drugačnim pričakovanjem vprašanje financiranja STA še ni rešeno.

Evropska komisija je že večkrat izrazila resno zaskrbljenost glede vprašanja financiranja STA kot tudi pričakovanja do slovenske vlade, je na vprašanje STA glede omenjenega pisma danes dejal govorec Adalbert Jahnz. Pri tem je ponovno poudaril, da morajo nacionalne oblasti zagotoviti neodvisnost, prav tako je ključno, da zagotovijo ustrezno financiranje javnih storitev, ki jih opravlja agencija.

Pri komisiji pozorno spremljajo sodne postopke, ki potekajo na nacionalni ravni v tej zadevi, je še pojasnil govorec.

STA Slovenska tiskovna agencija Slovenija Kljub obljubam položaj še naprej ostaja nerešen

Svet delavcev STA, Zastopstvo uredništva STA, Uredniški kolegij STA in Sindikat novinarjev STA so pismo naslovili na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija.

V njem so spomnili, da sta minila dva meseca od začetka predsedovanja Slovenije Svetu EU, ko je bilo s strani evropskih predstavnikov izraženo pričakovanje, da bo Slovenija hitro zagotovila neodvisnost in financiranje STA. S strani slovenske vlade pa so prihajale napovedi, da bo vprašanje financiranja STA kmalu rešeno.

Naslovnike pisma so zato prosili za podporo vnovičnemu pozivu vladi, naj nemudoma in brez pogojevanj zagotovi sredstva za delovanje STA, a hkrati opozorili, da moralna podpora najvišjih predstavnikov EU, ki jim je v zadnjih mesecih veliko pomenila, ne zadošča več.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • mirror 16:27 06.september 2021.

    STA hoče novice, ki naj bi jih plačala država, še enkrat sama prodati. Tako ne bo šlo. STA je že samostojna in neodvisna, ker osem mesecev dela brez pomoči države. To pomeni, da sama zasluži dovolj za svoj obstoj.

  • mirror 16:25 06.september 2021.

    Bruselj nič ne poziva. To novico ste izvozili in plačali, zdaj pa ste jo uvozili kot tujo novico.

  • eminenca 15:00 06.september 2021.

    mislim tole s to sta bi lahko že zdavnaj rešili ... najbrž ni to tako nepomembna inštitucija, en njhov osebek, če je res tako sporen pa ne more bit tak faktor , oblast nastavlja svoje kadre vsepovsod, kaj pa tukaj? ...prikaži več? ... čudno, res čudno drugače pa presedovanje eu, pa brdo, pa ne vem kaj še vse ... pa kdo je zdej tukaj šef? upam, da nisem koga užalil