Slovenija
3302 ogledov

Burna razprava na kongresu SD, obetajo se nove volitve

Tanja Fajon kongres SD Reševalni pas/Twitter
Zdaj je jasno: Tanja Fajon je kar sama predlagala nove volitve v stranki.

Na današnjem kongresu stranke SD je potekala dolga razprava, kjer so analizirali stanje, v katerem se je stranka znašla po aferi sodna stavba in iskali morebitne rešitve, kako stranko rešiti iz krize.

Zadnja javnomnenjska raziskava Mediane namreč kaže, da je stranka izgubila precejšen del podpore, tako slabo se niso odrezali vse od leta 2005. Še slabše kaže predsednici SD Tanji Fajon, ki je na lestvici priljubljenosti politikov pristala prav na repu

Kot je povedala po kongresu, je kar sama dala na mizo nekaj predlogov. "Veliko sem se pogovarjala razmišljala zadnje dni.
Ta izjemna podpora danes in iskren pogovor mi dajeta upanje in izjemen občutek, da smo med sabo, ko je težko, povezani,"
je dejala Tanja Fajon.

Predsedstvu stranke je predlagala, da za v. d. generalnega tajnika stranke izvolijo državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarstvo Matevža Frangeža, kar je stranka "z velikim odobravanjem soglasno podprla".

Matjaž Han Tanja Fajon | Avtor: Žan Kolman/KPV Žan Kolman/KPV
Nato pa je predlagala, naj stranka izpelje volilni kongres. "Na tej točki je bila debata dolga, marsikdo si tega pred evropskimi volitvami ni želel, a verjamem, da je to lahko priložnost stranke za nov začetek," je prepričana ministrica.

"Dosegli smo tisto dno, ki si ga nihče ni želel, ker smo bili prej v nasprotni situaciji, naši poslanci in ministri so delali dobro," je dodala.

Volilni kongres bo izpeljan predvidoma 13. aprila.

Ali bo kandidirala na kongresu, ni neposredno napovedala. "Danes ne odhajam z mesta predsednice stranke, stranka si želi trdnega vodenja. Dajem pa priložnost, da se do takrat še enkrat vprašamo, kako peljati stranko naprej," je dejala in dodala, da vidi priložnost za "bolj trden začetek".

Frangež ostaja državni sekretar

Frangež je po drugi strani priznal, da si položaja glavnega tajnika v stranki nikakor ni želel in da gre za začasno funkcijo, ki jo je prevzel na željo predsedstva SD.

"Želim skupaj z ekipo, vodstvom stranke, ministri, poslansko skupino in terenom v naslednjih dveh mesecih in pol omogočiti, da se začnejo tisti nujni procesi, da bo stranka jasno in glasno zagovarjala stališča, stala za koalicijsko pogodbo," je naštel in dodal, da je izzivov trenutno res veliko.

Želijo si tudi, da se delo vlade uspešno konča, k temu bodo prispevali tudi svoj del, a da je "nujno potrebno, da se vzpostavijo resnično partnerske osnove".

Ostaja tudi na mestu državnega sekretarja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • jezero 05:56 13.februar 2024.

    Takšni nakupi so ustaljen dolgoletni način delovanja te stranke. Pa še sodelovanje s SDS. To jo bo pa še dodatno uničervalo. Z njo je konec.

  • andrija 05:26 13.februar 2024.

    fajonki se očitno ni nihče prikazal

  • andrija 05:25 13.februar 2024.

    golob je imel svetovalca za varnost ki ga je kot je sam izjavil spoznal v prejšnjem življenju

Sorodne novice