Slovenija
15 ogledov

Burna razprava o brezplačnikih

BREZPLČANIKI Ekspres Anže Petkovšek
Komisija o brezplačnikih Ekspres in Slovenski tednik predlaga sklep, da sta bila časnika osnovana z namenom vplivanja na parlamentarne volitve leta 2008 in diskvalifikacije političnih tekmecev SDS. V SDS za preiskavo odgovornosti komisije.

Komisija predlaga tudi sklep, da je bil namen ustanovitve in izdajanja obeh časopisov prikriti (pred)volilno propagando oziroma kampanjo ter sporno financiranje političnih strank mimo veljavne zakonodaje. Hkrati želijo, da se ugotovi, da je pri izdajateljih obeh brezplačnikov, podjetjih Progresija in Zame-tek, prihajalo do suma storitve več kaznivih dejanj, denimo davčne utaje in uničenja poslovnih listin. Če bo sklep sprejet, bo državni zbor vso zbrano dokumentacijo posredoval pristojnim organom, od njih pa bo pričakoval tudi ustrezno ukrepanje.

Burna razprava

Darja Lavtižar Bebler je dejala, da je šlo v primeru obeh brezplačnikov za "pritlehno kampanjo SDS", ki so jo financirala podjetja v državni ali pretežno državni lasti. V razpravi je bilo večkrat slišati, da je šlo za predvolilni projekt SDS, ki naj bi tako kršila zakonodajo s področja političnih strank in predvolilne kampanje.

Predsednica komisije Melita Župevc (SD) je pojasnila, da so ugotovitve komisije nesporne, delo pa je bilo opravljeno odgovorno in po črki zakona.

Z njo se ni strinjal Branko Grims (SDS), ki meni, da gre za zlorabo instituta preiskovalne komisije z namenom politične diskreditacije. Grims je pojasnil, da gre v primeru Ekspresa in Slovenskega tednika za dva medija, ki "sta si drznila iskati tržno nišo". Po njegovih besedah imamo v Sloveniji medijski stroj, ki deluje uglašeno, ta dva medija pa sta izstopala iz množice. To je opozorilo tistim, ki bi želeli vzpostaviti drugačen medij, je ocenil Grims. Zato je prepričan, da bi morali ugotavljati odgovornost predsednice in članov komisije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.