Slovenija
1340 ogledov

"Hočemo izenačenje z Ukrajinci!"

azilni dom Logatec Saša Despot azilni dom Logatec
Kljub drugačnim zavezam Slovenija begunce še vedno deportira na Hrvaško.

"Vlada je ob izvolitvi dala zavezo za obrat k človeku v migracijski politiki, obljubila je prenehanje vračanja na Hrvaško, ki je eden najtemnejših madežev prejšnjih vlad, in ureditev razmer v azilnem sistemu. Na prste ene roke lahko naštejemo število odobrenih prošenj, o katerih ministrstvo odloča po več let. Medtem je bilo izdanih na stotine odločb o vračanju na Hrvaško. Prosilci za azil imajo dve možnosti: pobeg ali deportacijo," so na današnji novinarski konferenci opozorili v iniciativi za azil.
"Ljudi, ki so bili na Hrvaškem trpinčeni, želi slovensko ministrstvo vrniti nazaj v ta pekel. Deportacija na Hrvaško je za nas kot smrtna obsodba," opozarjajo prebežniki.  

"Deportacije v takšnih postopkih so strogo prepovedane"

Konec januarja je Center za tujce deportiral dva pakistanska državljana, ki sta bila v postopku pridobivanja mednarodne zaščite. Deportacije v takšnih postopkih so strogo prepovedane. Osebi, ki sta Slovenijo zaprosila za zaščito pred preganjanjem v Pakistanu, kjer jima grozi smrt, sta bila še pred zaključkom postopka na silo odvlečeni na letalo in vrnjena v Pakistan, navajajo v iniciativi. 

"Čaka nas množični izgon beguncev: žensk, otrok, bolnikov in poškodovanih. Zato apeliramo na premierja Goloba in notranjega ministra Poklukarja, da prisluhneta in preprečita to sramoto," pozivajo v iniciativi za azil.  

Vlada Roberta Goloba se je prenovo migracijske politike zapisala v koalicijsko pogodbo, vendar skoraj leto dni po ustoličenju ni storjeno še nič, opozarjajo v iniciativi.
"Slovenija kljub drugačnim zavezam še izvaja deportacije na Hrvaško in nas prepušča hudemu poniževanju in policijskemu nasilju, pred katerim smo pribežali. Kljub obljubam, da se bodo vračanja v nehumane razmere prenehala, Slovenija ne želi obravnavati naših legitimnih prošenj in skoraj vsem, vključno z družinami in majhnimi otroki, izdaja odločbe o vračanju. Nihče je ne zavezuje, da tako ravna – to je stvar politične odločitve."

Trenutno je v Sloveniji vloženih 422 prošenj za mednarodno zaščito. 

Nedavno smo poročali o možnosti zaposlovanja ukrajinskih zdravnikov, ki želijo delati v slovenskem zdravstvenem sistemu. 

"Kršitve pravic se zadnja leta še stopnjujejo"

Prosilci za azil v Sloveniji že leta opozarjajo na nevzdržne razmere in kršitve pravic. "V tem času namreč ne smemo delati, da bi lahko poskrbeli za naše osnovne potrebe, pač pa smo prisiljeni bivati v ekstremni revščini. V prenatrpanih sobah azilnih domov, z nezadostno prehrano, stenicami in zgolj osemnajstimi evri na mesec. Tako smo povsem odrezani od družbe in se vanjo ne moremo vključiti. Še vedno ne moremo razumeti, zakaj ne smemo z delom prispevati k družbi in skrbeti zase, niti zakaj ne moremo biti obravnavani na enak način, kot so denimo ukrajinski begunci," opozarjajo v iniciativi. 

"Nemudoma naj se prosilcem za azil omogoči delo, njihove pravice pa izenačijo s pravicami ukrajinskih beguncev," pravijo v iniciativi.

Navajajo, da tak standard obravnave Slovenijo uvršča na sam rep Evropske unije. Slovenija je na repu evropskih držav tudi glede števila odobrenih prošenj za azil. 

 

Komentarjev 9
  • bojan324 23:51 02.marec 2023.

    Prišli, ker se v Sloveniji nič ne dela in se samo pleše!

  • mirror 14:22 02.marec 2023.

    Migranti prošnje za azil pišejo samo zato, ker jih morajo. V nasprotnem slučaju bi jih takoj vrnili v državo iz katere so prišli.

  • mirror 14:21 02.marec 2023.

    Ukrajinci so begunci pred vojno, vi ste pa ilegalni migranti, ki bi radi samo izkoristili socialne transferje na zahodu. Vsi lepo pojdite nazaj domov. Sicer pa bi morali naši levičarji zapreti migrante, če bi jih hoteli obdržati tukaj. Kdo pa ...prikaži več hoče biti v edini rdeči državi v Evropi? Pri nas se odpočijejo, najedo in uredijo, seveda na naš račun, potem pa čez mejo in na sever.