Slovenija
23516 ogledov

Če bi si to privoščila v Ljubljani, bi ji "pomagala" policija

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask

Vlada je ta teden sprejela odlok, ki predpisuje obvezno uporabo mask v zaprtih javnih prostorih, kjer ni mogoče zagotoviti varne razdalje, ter predvideva tudi izrekanje glob za vse, ki odloka ne bodo upoštevali. 

Ključno pa je, da se za kršitev 39. člena izreče globa od 400 do 4000 evrov, v hitrem postopku se lahko izreče tudi višja globa od najnižje določene, pri izvajanju ukrepov pa lahko sodeluje tudi policija. Podrobno o tem pišemo v prispevku Maske od danes obvezne, ali niso bile že sedaj?

Nadzori glede uporabe mask se že izvajajo in bodo okrepljeni celoten vikend. "Danes smo se pogovarjali z inšpektorji, ki za  ponedeljek pripravljajo poročilo, koliko so nadzorov opravili," je na današnji tiskovni konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin

"Če bodo delali sceno, bo pomagala policija"

Na vprašanje novinarke, ali so maske obvezne tudi v trgovinah, je dejal: "Po eni strani imamo priporočila NIJZ, po drugi morajo delodajalci poskrbeti za zaposlene in imamo stranke, ki vstopajo v trgovino," je dejal Kacin. "Ko delodajalec ugotovi, da so v trgovini potrebne maske, bodo kupci maske nosili. Če jih ne bodo, ne bodo mogli v trgovino. Če bodo masko sneli sredi trgovine, bodo za to takoj oglobljeni. Če bodo delali sceno, bo pomagala tudi policija. Časi so preresni, da bi tovrstne provokacije tolerirali. Treba jih je preprečiti in prekiniti, vse, ki to počno, pa kaznovati. Če želimo širjenje virusa zamejiti in preprečiti, da bi se morala vlada pripravljati na nove, še ostrejše ukrepe, moramo zagotoviti polno spoštovanje odloka, ki zahteva nošenje mask v zaprtih prostorih." 

Med nasprotniki nošnje mask je tudi naša igralka Tanja Ribič, ki je objavila  video, v katerem prikazuje, kako se je brez maske sprehajala na letališču. Glede na to, kar je danes na tiskovki povedal Kacin, bi ji, če bi to storila v trgovini sredi Ljubljane, "pomagala tudi policija". Globa za neupoštevanje odloka znaša, kot smo zapisali, 400 do štiri tisoč evrov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Avatar vec
    vec 23:11 04.september 2020.

    uhka ga fafne

  • jakec1575 21:57 04.september 2020.

    tej je IQ pojedel ze smog iz trbovelj davno. temu ni pomoci.

  • Avatar praufo
    praufo 20:19 04.september 2020.

    glavno da smo zdravi, pa če tud crknemo od teh blesavih uredb ... še ne dolgo nazaj so bile polne čakalnice bolnega folka, kašlal, kihal , pa noben ni bil okužen, oni so samo mogoče rabil bolniško al pa kakšna ...prikaži več mamca za zihr kakšne tablete ... in a.d. 2020 ... bog nam pomagaj ... ni za verjet