Slovenija
2377 ogledov

Če bodo zavračali samotestiranje, jih čaka šola na daljavo

prvi dan šole Saša Despot
"Samotestiranje v šolah je alternativa šolanju na daljavo. Če bo veliko takih otrok, staršev, ki bodo to onemogočali, se bo zgodilo to, česar si ne želimo, da se bomo morali odločiti za zapiranje in šolo na daljavo," je poudaril Orehovec.

Otroci bodo odslej lahko mesečno v lekarnah dvignili 15 testov za samotestiranje. Kot je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, se morajo otroci po novem testirati v šolah, ne več doma. Prav tako je nujna uporaba mask - v tem tednu so zaradi pomanjkanja v lekarnah še dovoljene maske iz blaga, zatem pa bodo dovoljene le še kirurške maske in maske tipa FFP2. 

V srednjih šolah lahko ukrepajo bolj strogo

Na vprašanje, kaj lahko učitelji storijo, če učenec samotestiranje zavrača, Orehovec ni podal konkretnega odgovora. Predlagal je, naj se učitelji oziroma ravnatelji z učencem ter njegovimi starši pogovorijo. Je pa dodal, da je osnovna šola v Sloveniji obvezna, srednja pa ne, zato lahko tam učitelji bolj strogo ukrepajo.

"Samotestiranje v šolah je alternativa šolanju na daljavo. Če bo veliko takih otrok, staršev, ki bodo to onemogočali, se bo zgodilo to, česar si ne želimo, da se bomo morali odločiti za zapiranje in šolo na daljavo," je poudaril Orehovec. Ravnatelji morajo poskrbeti za zdravo učno okolje, inšpektorji pa lahko preverijo, ali so izpolnjeni vsi pogoji za pouk na daljavo, je dodal. 

Samotestiranje ne velja kot izpolnjevanje pogoja PCT.

Maske kljub negativnem testu

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar pa je pozval starše, naj spodbujajo otroke, da se samotestirajo tudi doma. Ta ukrep je po njegovi oceni med najbolj učinkovitimi, saj na takšen način zaznajo visok odstotek tistih, ki so okuženi. 

Izpostavil je tudi pomen mask, ki jih morajo otroci nositi kljub temu da so na testu za samotestiranje negativni. Predstavljajo dvakratno varnost, je dodal.

Testov in mask ni dovolj

Vseeno pa v praksi prihaja do zapletov, o katerih smo že pisali: v lekarnah primanjkuje testov za samotestiranje in kirurških mask za otroke, poleg tega pa lekarne skrbi, da bo zaradi navodila, da vsak prevzame svoje teste enkrat mesečno, v njihovih poslovalnicah nastala gneča. 

Zaradi pomanjkanja kirurških mask v lekarnah je vodja strokovne skupine Mateja Logar že dovolila, da otroci v tem tednu še nosijo maske iz blaga - te so po podatkih stroke manj učinkovite pri preprečevanju okužb. Ko so sprejemali odlok (tega so, mimogrede, predstavili na novinarski konferenci v petek ob 23. uri zvečer), niso vedeli, kakšne so zaloge v lekarnah, je priznal Vindišar. Zdaj pa upajo, da bodo lekarne v najkrajšem času uspele zagotoviti dovolj velike količine mask in testov. 

dezurni@syria-media.si

Komentarjev 4
  • pofukanavlada22 20:05 09.november 2021.

    nič lažjega, kaj ste otroci zabiti?? kakšne maske in testiranje če lahko šolanje na daljavo?? kje vam je pamet??? to vas sigurno ne naucijo v soli

  • h4ck3r 18:12 09.november 2021.

    Edina logična posledica...upam samo, da se bodo lahko šole samostojno odločale, za posamezne razrede, v katerih so otroci staršev z "zdravo kmečko pametjo" ali kako se že imenujejo. Pa naj potem večina preostalih staršev spametuje te ta pametne izjeme oz. se jih izzobči.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 16:09 09.november 2021.

    Ko smo si v normalnih časih zaželeli "šolo na daljavo", smo jo "špricali".....Sedaj so uboge šolarčke prikrajšali še za to izkušnjo...