Slovenija
14500 ogledov

Če ne bomo ukrepali hitro in učinkovito, nas čaka najhujša finančna kriza do zdaj

Joze P. Damijan Žurnal24
Jože P. Damijan, profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, je danes v spletnem pogovoru v živo o novih predlogih za reševanje socialnih in ekonomskih posledic krize, ki ga je organizirala opozicijska stranka SD, dejal, da pričakuje recesijo – kako dolgo bo trajala, pa bo odvisno od več dejavnikov.

Odvisni smo tudi od ukrepov drugih držav

"Prišlo bo do recesije, ki je lahko krajša ali daljša. Če bi zaprli večino industrije za naslednje mesece, bi to pomenilo izpad okoli 6 odstotkov, kar je blag oziroma osnovni scenarij, ki bi pomenil uspešno soočenje z omejevanjem virusa," je pojasnil ekonomist Jože P. Damijan, a dodal, da je težava v ukrepih drugih držav – ti ne bodo nujno enaki, kar bi lahko omejevalo naš izvoz.

"Verjetnejši scenarij je, da bo kriza daljša in da se bo gospodarstvo le počasi pobiralo. To bi pomenilo upad v višini 14 – 15 %,” je napovedal Damijan in podaril, da mora država reagirati »hitro, da zaustavi odpuščanja in stečaje podjetij«.

"Kriza, ki prihaja, je lahko najhujša do zdaj, zato mora država reagirati z vsemi močmi, da ohrani podjetja in delovna mesta."

Jože P. Damijan

Dosedanji ukrepi niso zadostovali

Dosedanji program po njegovem ni bil dober, ker je baziral na financiranju plač tistim na čakanju. Prvi ukrep mora zato biti, po njegovem mnenju, financiranje celotnih plač, da podjetjem kompenzira izpad prodaje.

Pozitivno novico pa predstavlja ukrep Evropske centralne banke, kjer lahko Slovenija počrpa 2,5 milijarde evrov za financiranje "anti korona" ukrepov. Kaj bo s temi tako imenovanimi "helikopterskimi" sredstvi Slovenija naredila, še ni jasno. Damijan pa je predlagal, da lahko s temi sredstvi država "financira plače za vsa podjetja in samozaposlenim, ki tak ukrep potrebujejo.”

Denarja EU najbrž ne bo treba vrniti

Pri tem je opozoril, da gre za brezplačno financiranje izpada plač, saj domneva, da na koncu tega denarja ne bo potrebno vrniti. Zato po njegovem, “če vlada na ta način financira izpad, ne pride do padca BDP".

Kaj pa, če do padca BDP pride? "Potem se s tem zmanjšajo tudi javna sredstva za financiranje drugih programov,” meni Damijan.

"V potencialno najhujši krizi v 100 letih mora država dati vse od sebe, ključno je, da naša podjetja ohranimo pri življenju, ne moremo dovoliti, da podjetja delavce odpustijo in propadejo," je še poudaril ekonomist.

Jelko Kacin, Jernej Vrtovec Koronavirus Slovenija Jelko Kacin: Vlada bo do konca tedna pripravila "protikorona zakon" matej lahovnik Slovenija To so možni ukrepi, ki jih trenutno obravnava vlada

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • mirror 08:00 24.marec 2020.

    Takih propadlih ekonomistov z nasveti je pri nas malo morje.

  • maresem 21:20 23.marec 2020.

    In kaj naj bi ukrepali, veleumni ekonomist? Kar je, je... kriza je in bo, pa čese vsi na glavo postavijo in brez takih veleumnih izjav.