Slovenija
17349 ogledov

To so možni ukrepi, ki jih trenutno obravnava vlada

matej lahovnik Žurnal24 main
Vlada trenutno na seji obravnava smernice, ki jih je pripravila Lahovnikova strokovna skupina - urgentni "proti korona paket ukrepov".

V Lahovnikovi skupini je, kot neuradno poroča 24ur, več strokovnjakov iz različnih podjetnikov, med njimi Mojmir Mrak, Marko Jaklič, Janez Šušteršič, Žiga Turk, Igor Masten, Sašo Polanec, Jure Knez, Dušan Olaj, Tomaž Štih, Ivan Simič, Ema Pogačar in Dušan Mramor.

Nov krovni zakon naj bi bil spisan do konca tedna. 

Ukrepi za pomoč fizičnim osebam in podjetjem

Kaj torej Lahovnikova skupina predlaga? Med drugim ukrepe, ki naj bi veljali do konca meseca maja, in sicer za ohranjanje delovnih mest, za pomoč samozaposlenim, za izboljšanje likvidnosti podjetij, za pomoč ljudem, ki se jim bodo prejemki zmanjšali, ter dodatno pomoč podjetjem, poročajo novinarji na 24ur.

Za ohranjanje delovnih mest naj bi država krila 80 odstotkov plače, podjetje pa zdaj le 20 odstotkov, država pa naj bi krila vse prispevke zaposlenih v podjetju, ki je v težavah. Prav tako naj bi odpravili pogoj, da bi moralo biti 30 odstotkov zaposlenih v podjetjih na čakanju za državno sofinanciranje.

Odpis prispevkov za samozaposlene, od države bi dobili tudi mesečni dohodek

Kako pa bodo poskrbeli za samozaposlene? Po predlogu strokovne skupine naj bi samoposleni od države v teh treh mesecih prejeli mesečni dohodek v višini 70 odstotkov neto minimalne plače, za ta čas naj bi se jim tudi odpisalo vse prispevke.

Zamrznili bi akontacije davkov, plačilne roke in pogodbene kazni. Olajšave pa naj bi pripravili tudi za ljudi z znižanimi prihodki - status delavcev, ki ne delajo zaradi višje sile, se po tem predlogu izenači s statusom delavcev na čakanju, ljudje bi prejeli nadomestilo za brezposelnost v primeru izgube službe zaradi epidemije, javne storitve, ki se ne izvajajo - torej vrtci in šole - pa se v tem času ne bi plačevale, še poročajo na 24ur.

Delavec v proizvodnji GZS in OZS Slovenija Predlogi: Tako naj se zaščitita gospodarstvo in delavec

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • matermila 07:49 24.marec 2020.

    Eni ste pač trdi kot beton.Ljudje,ki z ničemer nikoli niso zadovoljni so potrebni zdravniške pomoči in takih vas je tu kar nekaj.

  • LetherHossen 20:31 23.marec 2020.

    Sem se oddahnil. V večini so zagovorniki Kardeljeve ekonomije.

  • sam50 20:05 23.marec 2020.

    Ti so že vključeni kot svetovalci Lahovnikovim izbrancem....