Slovenija
75 ogledov

Če ne dobite do 15. junija, morate oddati sami

slovenija 03.04.2009 dohodnina, napoved dohodnine, pismo, posta, davcna uprava, Boštjan Tacol
Finančna uprava RS je poslala še drugi sveženj informativnih izračunov dohodnine za leto 2015. Novost: Za leto 2015 je izračun izdan vsem davčnim zavezancem, ki so imeli kakršenkoli dohodek, ne glede na znesek.

Finančna uprava RS (FURS) je poslala še zadnjih 579.996 informativnih izračunov dohodnine za leto 2015. Zavezanci, ki jih bodo v naslednjih dneh prejeli, morajo dokument pregledati in preveriti s podatki, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

V kolikor so podatki napačni oziroma pomanjkljivi, morajo do 30. junija 2016 podati ugovor. Če ugovora ne bodo vložili, storijo davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov. Zavezancem, ki se z ugovorom strinjajo, ni treba storiti ničesar.

Datum vračila preveč plačane dohodnine je 29. julij 2016, rok za doplačilo dohodnine pa se izteče 1. avgusta. 

Oddati morate do 1. avgusta 

Zavezanci, ki do 15. junija 2016 ne bodo prejeli informativnega izračuna dohodnine, morajo dohodninsko napoved vložiti sami ne glede na višino prejetega dohodka. Zadnji rok za oddajo je 1. avgust 2016. 

V davčno osnovo za odmero dohodnine se štejejo tudi dohodki, ki jih zavezanci prejmejo v tujini. Če so jih napovedali že med letom, so že vključeni v odmero dohodnine, v nasprotnem primeru ne.

Odbitek tujega davka se prizna pri izračunu ali poračunu dohodnine na letni ravni le, če zavezanec uveljavlja odbitek tujega davka v ugovoru zoper informativni izračun dohodnine (ne glede na predhodno uveljavljanje tujega davka pri odmeri akontacije dohodnine) oziroma v napovedi za odmero dohodnine. Ugovoru je treba priložiti ustrezna dokazila o obstoju davčne obveznosti v tujini.

Stroške prehrane in prevoza v zvezi z delom v tujini mora zavezanec uveljavljati na zakonsko predpisan način, sicer izgubi pravico, t.j. najkasneje v roku za vložitev ugovora na informativni izračun dohodnine oziroma v roku za vložitev napovedi za odmero dohodnine. 

Za razliko do enega evra ni treba vlagati ugovora

V kolikor pride pri informativnem izračunu dohodnine do manjših razlik (nekaj centov) med zneski navedenimi v izračunu in zneski, ki so jih zavezanci prejeli od izplačevalcev, ni treba vlagati ugovora. Do razlik prihaja zaradi zaokroževanja zneskov. 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.