Slovenija
3814 ogledov

Če prejmete tak klic, nikar ne posredujte podatkov

ženska telefon računalnik Profimedia
Policisti opozarjajo, da v zadnjem obdobju prihaja do pogostih tovrstnih zlorab

Kranjski policisti so bili v petek nekaj pred 13. uro obveščeni o goljufiji. Neznane osebe so lastnika podjetja preslepile, da jim je posredoval podatke za dostop do poslovnega računa. 

Neznanci so lastniku podjetja poslali elektronsko sporočilo, da je bančni račun podjetja ogrožen in da naj uredi podatke. Potem so ga poklicali po telefonu in mu ponudili pomoč pri urejanju težave, kar je sprejel. "V nadaljevanju so si neznane osebe, ki so se predstavljale za predstavnike banke, kjer ima oškodovanec odprt poslovni račun protipravno prilastile več deset tisoč evrov. Policisti zbirajo obvestila o dejanju in bodo o vsem obveščali pristojno državno tožilstvo," pravijo na PU Kranj.

Policija v zadnjem obdobju beleži veliko tovrstnih zlorab. O podobnem primeru so v petek poročali koprski policisti. Goljufi so se na podoben način dokopali do gesla spletne banke podjetja in z računa preneseli več kot 600 tisoč evrov. Prijavi s strani podjetja je sledila hitra akcija policije, ki ji je uspelo transakcijo zaustaviti in denar vrniti podjetju. 

Spletna goljufija | Avtor: Profimedia Profimedia

Potrebna je velika previdnost     

"V zadnjem obdobju prihaja do pogostih tovrstnih zlorab. Prosimo vse imetnike bančnih računov, naj ne nasedajo klicateljem in ne potrjujejo nobenih povezav, ki jih dobijo po elektronski pošti ali v obliki drugih sporočilih, SMS. Naj ne dajejo nobenih osebnih podatkov, kaj šele bančnih," opozarjajo na PU Kranj.

Policija vsem svetuje, naj preverjajo pristnost elektronske pošte. Takšna sporočila, če jih prejmete, izbrišite in pošiljatelja blokirajte. Pred kakršnokoli dejavnostjo se o vsem prej prepričajte in preverite. 

V zadnjem obdobju so tarča goljufov predvsem podjetja. Storilci na elektronske naslove računovodstva oziroma tajništva podjetja pošljejo lažno elektronsko sporočilo. Če sporočila natančno ne pregledamo, deluje pristno. V lažnem elektronskem sporočilu storilec računovodji naroči, naj nujno plača neki račun iz tujine. Pri tem v sporočilu pripne tudi račun. V zadnjem obdobju lažna elektronska sporočila prihajajo, ker naj bi bili ogroženi bančni računi podjetja, pa tudi zaradi "menjave strežnikov pri ponudniku spletne banke". 

Pomembno si je zapomniti, da slovenske banke od svojih komitentov nikoli ne zahtevajo, da osebne podatke ali podatke o prijavi v e-banko vnašate po navodilu in povezavi, poslani v SMS ali elektronskem sporočilu. 

Več o spletnih prevarah lahko preberete tukaj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.