Slovenija
11244 ogledov

V samo mesecu dni goljufi Slovencem izmaknili 1,4 milijona

Spletna prevara, spletni nakup, spletno nakupovanje Profimedia
Policisti v zadnjem obdobju obravnavajo večje število goljufij, ki se končajo z vdorom v elektronsko banko in praznim računom.

Policija je v dobrem mesecu dni zaznala najmanj dvanajst primerov goljufij, v katerih je nastala skupna škoda okoli 1,4 milijona evrov, povzročeno slovenskim, predvsem pravnim osebam. 

Vse se začne z lažno elektronsko pošto v imenu banke in telefonskim klicem lažnega bankirja. Goljufi na elektronski naslov pravne osebe v imenu banke pošljejo t. i. phishing elektronsko pošto. V elektronskem sporočilu piše, da je potrebna nujna posodobitev oziroma nadgradnje e-banke. V sporočilu je vedno povezava, na katero je treba klikniti. 

Ob kliku na povezavo se odpre spletna stran, ki je identična spletni strani e-banke, ki jo sicer uporablja pravna oseba. Po vnosu zahtevanih podatkov kontaktno osebo pokličejo goljufi. V slovenščini povedo, da so del tehnične pomoči banke in tako pridobijo vse potrebno za nepooblaščen vstop v spletno banko. Nato z bančnega računa nakažejo sredstva na bančni račun, ki je odprt v tujini. 

Sporočila delujejo pristna

Policisti opozarjajo, da prejeta elektronska sporočila ali kratka SMS-sporočila dajejo vtis, kot da so bila poslana s strani banke. Vedno vsebujejo povezavo, na katero je treba klikniti in nato vnesti podatke, kot so davčne številke, telefonske številke in enkratna gesla. "Slovenske banke od svojih komitentov nikoli ne zahtevajo, da osebne podatke ali podatke o prijavi v e-banko vnašate po navodilu in povezavi, poslani v SMS ali e-sporočilu. Če ste med tistimi, ki so prejeli takšno sporočilo na elektronsko pošto, ne odprite povezave v sporočilu. Sporočilo takoj zbrišite," svetujejo policisti. 

Do spletnih bank dostopajte preko aplikacije ali z ročnim vnosom URL naslova, nikakor pa ne preko klika na povezavo. 

Če ste žrtev goljufov, zberite vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke). Čim prej se obrnite na najbližjo policijsko enoto in na svojo banko. 

Več o tem, kako prepoznati poskuse spletnih prevar in kako se zaščitit, najdete tukaj. Na nevarnosti opozarjajo tudi številne slovenske banke.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • Avatar Firefly
    Firefly 16:17 29.september 2023.

    glede na to koliko nepismenih ovc podpira janšo v sloveniji me ta podatek ne čudi, verjetno jih je opeharjenih še več samo tega ne javljajo zato ker so nepismeni...........klasični volilci sds.....

  • fenix09 11:53 29.september 2023.

    Ste se kdaj vprašali, če mogoče banke same tega ne počenjajo?

  • Hasan 10:50 29.september 2023.

    Slovenija pod Golobom ni več varna država.