Slovenija
607 ogledov

Če se okužite s koronavirusom, ne boste mogli voliti

volitve Saša Despot
Volivci v izolaciji lahko še danes zahtevajo glasovanje po pošti.

Volivci, ki so bili nepredvideno sprejeti v bolnišnico oziroma v socialnovarstveni zavod ali pa jim je bila odvzeta prostost, lahko še danes zahtevajo glasovanje po pošti. Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom.

maske srednja šola Zdravje Beović: Maske v šolah niso več potrebne!

Rok za prijavo za glasovanje po pošti iz Slovenije se je sicer iztekel minuli teden, dodatno pa se lahko za takšno obliko glasovanja prijavijo volivci, ki so bili v tem času nepredvideno sprejeti v bolnišnico ali institucionalno varstvo oziroma jim je bila odvzeta prostost in so v zaporu ali priporu. To velja tudi za volivce, ki so v tem času prejeli odločbo o invalidnosti.

Prav tako se lahko za glasovanje po pošti prijavijo volivci, ki so se zaradi okužbe z novim koronavirusom znašli v izolaciji. Ti bodo lahko glasovali tudi na domu, za takšno obliko glasovanja pa se morajo prijaviti do srede. Za glasovanje na domu se lahko prijavijo tudi tisti, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču.

Nemčija, covid-29 Nemčija Svet Država v sproščanje ukrepov. Številni zaradi tega kritični.

Okuženi po 20. aprilu ne bodo mogli voliti

Ti volivci bodo morali priložiti potrdilo oz. obvestilo zdravnika. Volivci, ki bodo na dan volitev zaradi okužbe s koronavirusom v izolaciji, pa potrdila ne potrebujejo, ampak zgolj dokazilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji (npr. sms-sporočilo ali potrdilo zVem).

Za tiste, ki se bodo s koronavirusom okužili po 20. aprilu, pa glasovanje na volitvah v DZ ne bo mogoče, saj po pojasnilih Državne volilne komisije zakonodaja tega ne omogoča.

volitve Slovenija volišče Omejevanje volilne pravice Slovenija Toliko ljudi na volitvah ne bo smelo voliti!

Poleg tega se v sredo izteče rok, do katerega morajo volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji, pa bodo na dan volitev v Sloveniji in bi želeli tu oddati svoj glas, to sporočiti Državni volilni komisiji.

Covid-19, koronavirus | Avtor: Profimedia Profimedia

Šanghaj lockdown Izredne razmere Svet Brutalen lockdown: otroke ločili od staršev, zmanjkuje zdravil!

Splošno glasovanje bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, ko bo imelo 1,7 milijona volilnih upravičencev priložnost, da med več kot 1400 kandidati z 20 list izberejo novo sestavo državnega zbora. Stranke in liste, ki so se podale v volilno tekmo, imajo sicer za nagovarjanje volivcev čas le še do petka do polnoči, ko se bo volilna kampanja uradno zaključila in bo nastopil volilni molk.
 

Komentarjev 6
  • bobubob 19:32 18.april 2022.

    Če imaš korono ne voliš. Če ne voliš(s pametjo), boš jeseni spet imel korono.

  • Ender3 14:37 18.april 2022.

    Ta nebuloza je, za ustavno presojo. Pozitivni test, okužba ob teh nesigurnih testih še ni dokaz bolezni, ni podlaga in razlog da se onemogoči opraviti to državljansko pravico.

  • jakec1575 11:56 18.april 2022.

    Če je folk pameten se bo sel testirat sele v ponedeljek. :) oz. po tem ko so volili na predcasnih. Ce ste zdravi vsi na predčasne.