Slovenija
58 ogledov

Če zapirate registrski račun, pretehtajte vso ponudbo

Obvestilo KDD zurnal24.si
Čeprav se konec leta bliža, si pri zaprtju registrskega računa vzemite čas in preglejte ponudbo.

Grega Tekavec, izvršni sekretar Društva Mali delničarji Slovenije, poudarja, da zakon že od vsega začetka predvideva omejitev stroškov na polovico odstotka vrednosti portfelja, ki pa je vsi ne upoštevajo. 

Po sprejetju avtentične razlage glede na omejitve stroškov, ki veljajo od oktobra 2015 naprej, bodo potrošniki lahko zahtevali vračilo previsoko zaračunanih storitev, ki so povezane z odpiranjem in vodenjem trgovalnega računa, pravi Boštjan Krisper z Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). 

Ob tem Tekavec opozarja, da se je treba zavedati, da bodo stroški strankam zdaj, ko so trgovalne račune odprli šele začeli nastajati. "Je pa res, da nekatere borzne hiše zaračunavajo zelo visoke začetne stroške," pravi. 

"Nekdo je prinesel eno delnico podjetja A, ki je vredna 70 evrov. Borzna hiša B mu je za odpiranje trgovalnega računa, prenos delnic iz registra in tako naprej, zaračunala 25 evrov. To bistveno presega pol odstotka vrednosti podjetja A. Stranka bi tako lahko zahtevala, da ji povrnejo razliko od 0,5 odstotka vrednosti delnice do 25 evrov," na primeru obrazloži Tekavec. Hkrati dodaja, da je takšnih primerov najbrž malo. "Reševalo pa se jih bo najbrž tako, da bo borzna hiša to upoštevala pri stroških vodenja računa." Poudarja, da se bo urejalo od primera do primera in da bo to moral zahtevati imetnik.

Dobro preglejte ponudbo

V primeru zavrnitev s strani ponudnikov trgovalnih računov, naj se potrošniki obrnejo na druge ponudnike. "Pri ZPS potrošnikom priporočamo, da se že pred obiskom ponudnika na čim več njih obrnejo po e-pošti ali po telefonu in se pozanimajo o pogojih in stroških odprtja računa, vodenja računa ali prodaje. Tako se bodo tudi lažje odločili za najugodnejšega ponudnika glede na to, katere vrednostne papirje imajo in koliko so ti vredni," svetuje Krisper. 

Tekavec imetnikom svetuje, naj ne podlegajo paniki in svarilom, da bo decembra gneča. Zakon namreč s 1. 1. 2017 ukinja registrske račune, zato jih morajo njihovi imetniki do konca decembra zapreti, sredstva na računih pa bodisi prodati ali prenesti na trgovalne račune. 

"Počakajte čim dlje časa, da se stvari razjasnijo. Preglejte vso ponudbo in se pozanimajte, kaj je za vas najbolj ugodno," priporoča. Prepričan je, da bo po 1. januarju ostalo odprtih še več kot 50.000 registrskih računov. 

Poslanci sprejeli avtentično razlago zakona

Poslanci so sicer soglasno podprli avtentično razlago določbe zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih, s katero želijo zaščiti tiste državljane, ki morajo do konca leta odpreti trgovalne račune. To je storil, ker si nekatere članice KDD, ATVP in vlada po njegovem mnenju sicer jasno določilo zakona razlagajo drugače.

Zakon o nematerializiranih vrednostnih papirjih določa, da letni strošek vodenja računa in nadomestila za vzdrževanje stanja na računu ne sme presegati 0,5 odstotka povprečne vrednosti papirjev na njem. Ker tega nekatere članice KDD, ki so odpirale trgovalne račune, v praksi niso upoštevale, je DZ sprejel razlago, ki naj bi še bolj nedvoumno določala, da se ta omejitev šteje kot zgornja meja vseh stroškov.

Vlada je sprejemu razlage nasprotovala, saj da je omejitev nesorazmerna s stroški, ki jih imajo članice KDD s temi računi, in ker to spodbuja nastanek nenadzorovanih shem. Nad tem so bili poslanci večinoma začudeni, saj se ne vlada ne Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) nista zoperstavili nespoštovanju določil zakona, ki sicer velja že od konca lanskega oktobra.

DZ želi z avtentično razlago preprečiti primere, ki se pojavljajo v praksi. Analiza Zveze potrošnikov Slovenije je namreč pokazala, da sedem od 11 ponudnikov ne sledi omejitvam. Kot primer, kaj se dogaja, so poslanci ZL v razpravi v DZ orisali primer, da ena od državnih bank človeku z delnicami v vrednosti 50 evrov za odprtje in enoletno upravljanje računa zaračuna 24 centov, ena od borznoposredniški družb pa 37 evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • kapibara 11:30 23.november 2016.

    No v mojem primeru se je pokazalo stanje v +

  • kapibara 11:29 23.november 2016.

    Obveznica NI delnica.. glede naslova je pa v tvojem primeru ena sam šlamastika.. V SLO še mrtvi dobijvajo razna obvestila- navodila, češ saj so v bilo kaki evidebnci, ker obstaja Centralni register prebivalstva "CRP" pa če tudi ne, si je ...prikaži več model žal sam kriv, kako pa lahko propadla ferma kar izbriše neznane delnice.??

  • KOJAK 10:11 23.november 2016.

    Jaz sem se vmes preselil in so sami izbrskali nov naslov, verjetno iz evidenc. Sicer pa če npr. zaprosiš za otroški dodatek, ti izbrskajo vso lastnino ki jo imaš, tudi vse vrednostne papirje. Če jih tam ni napisanih je tisto ...prikaži več kar si imel propadlo.