Slovenija
901 ogledov

Čehi v partnerstvo s Slovenskimi železnicami

slovenske železnice Slovenske železnice
Nadzorni svet Slovenskih železnic je na današnji seji na predlog poslovodstva podal soglasje k strateškemu partnerstvu na področju tovornega prometa in logistike. Partnerstvo želijo železnice skleniti s podjetjem EP Holding s sedežem v češki Pragi, zeleno luč pa mora prižgati še Slovenski državni holding (SDH).

Skupaj bodo ustvarili novo družbo

EP Holding je eno od vodilnih energetskih podjetij, ki razpolaga s 16,7 milijarde evrov sredstev in dosega 8,6 milijarde evrov prihodkov od prodaje, so v sporočilu za javnost zapisali v Slovenskih železnicah. Lani je holding ustvaril 2,1 milijarde evrov dobička pred amortizacijo in obrestmi.

V njegovem portfelju vse večji pomen pridobiva logistika, svojo južno divizijo pa želi razvijati skupaj s Slovenskimi železnicami. Del EP Holdinga je tudi družba EPLI, ki je v holdingu zadolžena za področje logistike.

EP Holding je bil izbran po transparentnem postopku, ki so ga v Slovenskih železnicah z zunanjimi svetovalnimi podjetji vodili od leta 2017. Slovenske železnice in EP Holding bosta skupaj ustvarila novo družbo. Lastniško razmerje v njej bo 51-odstotno v prid Slovencev, 49 odstotkov pa bodo imeli v lasti Čehi.

Cilj: podvojitev dobička 

Cilj strateškega partnerstva je ustvariti vodilno družbo na področju logistike v jugovzhodni Evropi, kamor štejejo Slovenijo, severno Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Madžarsko, Bolgarijo, Romunijo, Srbijo in preostali del Balkana.

Glavni finančni cilji nove družbe so podvojitev dobička in 50-odstotna rast prihodkov v obdobju petih let. Ključni poslovni cilji ostajajo večja konkurenčnost in boljše storitve za uporabnike. "To bomo dosegli s prevzemi v tujini, širitvijo mreže in prenovo voznih sredstev," so še napovedali v Slovenskih železnicah.

Podpis pogodbe bo sledil, ko bo podano soglasje SDH. Posel pa bo zaključen, ko bodo izpolnjeni odložni pogoji, predvidoma v roku šestih mesecev od podpisa pogodbe.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Žurnalček 10:37 30.oktober 2020.

    Podjetje vredno 16.7 miljard € ustvari 8.4 miljarde € prihodka i pri tem pa 2.1 miljarde€ DOBIČKA ????????? A ste mal znorel al nimate pojma o ekonomiji ! Ni ga podjetja na tem svet , ki bi ustvarjalo 25% DOBIČEK ...prikaži večK v EU-ju delujoč v sektorju transporta !