Slovenija
77889 ogledov

Toliko bo treba od torka odšteti za liter bencina in dizla

Petrol bencinski servis Profimedia Gneča na Petrolovem servisu.
Cene goriv bodo nižje, če vlada tega ne bo preprečila.

V zadnjem mesecu in pol so cene goriv v Sloveniji padale. Tako bo verjetno tudi v zadnjih dveh tednih leta 2023, navajajo Finance.

Na mediteranskih trgih je padanje cene nafte povzročilo ugodne posledice za kupce. V kolikor evro v primerjavi z dolarjem ne bi izgubil okrog odstotka vrednosti, bi bile cene na naših trgih še bolj ugodne, pojasnjujejo pri omenjenem mediju.

Predvidene nove pocenitve na slovenskem trgu bi lahko preprečil morebitno vladno zvišanje trošarin. Te so se pred dvema tednoma opazno znižale.

Z uredbo, ki je za trimesečno obdobje prišla v veljavo 5. decembra, se je znižala najvišja dovoljena marža za dizel (na 0,0683 evra na liter) in najvišja dovoljena marža za 95-oktanski bencin (na 0,0694 evra na liter).

Dizel najcenejši po 22-ih mesecih

MOL bencinski servis | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri Financah so ocenili, da se bo, v kolikor ne bo vladnega posega, najbolj znižala cena dizla. Ta naj bi bil od torka cenejši za malce več kot pet centov in bi po novem stal 1,41 evra na liter. To bi bila najnižja cena od februarja 2022.

Bencin naj bi se pocenil za okrog tri cente na liter in bi prvič po letošnjem juniju stal manj kot 1,40 evra na liter. Pri kurilnem olju gre pričakovati pocenitev za okrog pet centov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Minovak
    Minovak 09:51 17.december 2023.

    Glede na popularnost "vlade", bi bilo pričakovati pocenitev a, ker so levi in levi so nagnjeni k kraji, potem ne verjamem, da bodo prekinili transferje na svoje račune v davčnih oazah. Veselje levih je tako popolno, saj jim kradejo njihovi.

  • sandi76 09:50 17.december 2023.

    Holob rabi subvencije za padajočo podpor , nič ne bo s pocenitvami !

  • Luksi 22:13 16.december 2023.

    Levaki so pohlepni, zato dvomim v to zgodbo...

Sorodne novice