Slovenija
28 ogledov

Cene bencina v nove višave

Zadnjič se je bencin pocenil novembra. Na prvo letošnjo pocenitev bo treba še ča Žurnal24 main
Danes ob polnoči se bodo znova spremenile cene bencina. In dosegle bodo nove rekordne cene. Ali bodo slednje naraščale tudi v naslednjih tednih, je odvisno od hitrosti razreševanja politične krize v Iranu.

Neosvinčeni 95-oktanski bencin se bo podražil za 2,6 centa na 1,406 evra, neosvinčeni 100-oktanski bencin za 2,7 centa na 1,423 evra in dizelsko gorivo za 1,9 centa na 1,324 evra za liter.

Na kratek rok bo vse odvisno od Irana

Djani Brečević, direktor Inštituta za raziskave v energetiki, ekologiji in tehnologiji, je za zurnal24.si dejal, da lahko v prihodnjih mesecih še pričakujemo višje cene naftnih derivatov, predvsem zaradi politične krize v Iranu, ki je eden izmed največjih izvoznikov nafte na svetu.

"V kratkoročnem obdobju bodo te cene odvisne od hitrosti reševanja politične krize v Iranu. V primeru, če se bo hitrost reševanja upočasnila oziroma bo trajala dalj časa, potem je pričakovati, da bodo cene nafte naraščale," je dejal Brečević.

Pravi, da če bo Iran uresničil grožnjo z zaprtjem Hormoške ožine, potem "znajo biti razmere nepredvidljive", kar pomeni, da lahko cene surove nafte dosežejo ekstremno visoke cene - tudi do 250 dolarjev za 159-litrski sod.

Cene bodo odvisne tudi od reševanja evrske krize

V daljšem obdobju pa bodo na cene nafte vplivale predvsem podatki o naraščanju gospodarske aktivnosti svetovnega gospodarstva in uspešnost reševanja dolžniške krize v območju evra.

"Dolžniška kriza v območju evra ostaja največja grožnja svetovnega gospodarstvu in s tem tudi samemu naftnemu trgu. Kljub temu ocenjujem, da bo povpraševanje v prihodnosti relativno počasi, to pomeni da bodo cene nafte zelo počasi naraščale."

Embargo na iransko nafto

Predstavniki Evropske unije so se dogovorili za embargo na uvoz nafte iz Irana. Embargo velja na vse nove pogodbe za uvoz, nakup in prevoz iranske nafte, vse obstoječe pogodbe pa morajo članice Unije izpolniti do 1. julija. S to potezo naj bi povečali pritisk na iranski režim zaradi njegovega jedrskega programa. 

Embargo bi lahko še dvignil ceno naftnih derivatov. Iran v Evropo izvozi približno petino svoje nafte. Evropa je po podatkih mednarodne agencije za energijo od januarja do oktobra lani iz Irana uvozila 600 tisoč sodčkov nafte na dan, predvsem v Grčijo, Italijo in Španijo.

Komentarjev 2
  • JohnSmith30699 17:40 23.januar 2012.

    pri DIESLU ste NAROBE izracunali ceno!1,305 + 1,9centa = 1,324€ali pa ni podrazitev 1,9 centa?

  • 1111 16:43 23.januar 2012.

    ...slovenija, "dežela" butlov !!