Slovenija
42219 ogledov

Cene goriva. Kaj lahko pričakujemo v torek?

Bencinska črpalka Saša Despot
Škarje in platno ima vlada.

V torek bodo znane nove regulirane cene pogonskih goriv. Glede na zadnje gibanje cen nafte na mednarodnih trgih in zadnje poteze vlade se zdi, da sta za torek možnosti dve: cene bodo v torek ostale nespremenjene ali pa bodo za spoznanje višje, pišejo Moje Finance.

Največjo neznanko pri analizi spremembe reguliranih cen, ki jo pripravlja časnik, tokrat predstavlja višina marž trgovcev. Vlada je maržo za prodajo litra bencina in dizla lani decembra znižala za 0,03 evra, pred mesecem dni pa jo je zvišala za 0,01 evra. Tako še vedno ostaja 0,02 evra pred decembrskim posegom, s katerim je vlada želela ublažiti inflacijo, uredba, ki določa trenutno maržo, pa poteče v ponedeljek.

Prav tako, opozarjajo pri časniku Moje Finance, pri napovedih, kaj lahko pričakujemo, ne moremo mimo prilagoditve trošarin pred dvema tednoma. Vlada je znižala trošarine za prodajo bencina in zvišala trošarino za dizel in kurilno olje, cene pa se posledično niso spremenile.

Glede na zadnje gibanje cen na mednarodnih trgih in zadnje odločitve vlade se zdi, da sta za torek možnosti dve: cene se v torek ne bodo spremenile ali pa bodo za spoznanje višje.

Cene nafte na mednarodnih trgih od začetka leta rastejo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte WTI je potrebno odšteti dobrih 80 dolarjev, ob začetku leta pa je bil tečaj pri 70 dolarjih. Severnomorska nafta brent je pri 85 dolarjih za sod, pred tremi meseci pa je sod stal dobrih 75 dolarjev.

Petrol bencinski servis Barje Ljubljana Avto Ogledali smo si najsodobnejšo bencinsko črpalko v Evropi Shell bencinska črpalka Avto Neverjetno, kako po novem kradejo gorivo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:47 24.marec 2024.

    V torek pričakujemo pocenitev na 1 euro

  • jakec1575 21:15 23.marec 2024.

    imamo znosno ceno goriva.