Slovenija
3190 ogledov

Cene klicev so se danes razpolovile

slovenija 19.06.12 telefoniranje na dopustu, v tujini, mobitel, telefonija, dekl Boštjan Tacol
Skladno z evropsko uredbo so se danes bistveno znižale cene klicev v druge države EU.

Mobilni operaterji so do zdaj za klice v Avstrijo, Nemčijo in Hrvaško računali od 43 (Telemach) do 49 (A1 in Telekom Slovenije) centov na minuto. Nova najvišja cena je 23,18 centa na minuto.

Klici iz domačega omrežja v druge države EU so bili doslej neregulirani, kar je privedlo do absurda, da so bili v EU gostovanju obravnavani kot domači, doma pa so jih morali uporabniki drago plačevati. Če je slovenski uporabnik s Hrvaške klical v Nemčijo, so se klici odštevali iz domače kvote klicev, če pa je klical od doma, pa zaračunavali posebej po pol evra na minuto.

Uredba velja za klice iz domačega omrežja v druge države EU in tudi za Norveško in Islandijo, ki sta članici Evropskega gospodarskega prostora (EEA) ter za Francosko Gvajano, Gibraltar, Guadeloupe, Martinik in Reunion.

Določa se tudi najvišja dovoljena cena za SMS sporočilo, poslano v te države, ta sme biti največ 7,32 centa. SMS sporočila v tujino zaračunava Hot, do danes so stala deset centov. Vse navedene cene vključujejo DDV. 

Pozor, za poslovne pakete ne velja!

"Spremembe ureja Uredba (EU) št. 2018/1971 in te veljajo izključno za rezidenčne mobilne in stacionarne pakete. Spremembe ne veljajo za poslovne in M2M pakete. Prav tako se cena ne spreminja za podatkovne (CSD) in video klice," so v sporočilu opozorili v A1.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar praufo
    praufo 15:46 15.maj 2019.

    le kako je to mogoče, da se je klicanje v tujino poceni ... je mogoče kdo ugotovil, da nekateri preveč zaslužijo po sistemu kubik vode, liter in kapljice, kar pomeni sms ... vse skupaj je digitalno, se pravi plačujejo se ...prikaži več bitki, oz. prenos podatkov-biti=pogovor-biti=sms-biti