Slovenija
29963 ogledov

Uporabnina za mobitel: za en dan 491 evrov

Na telefonu Samsung Galaxy S8 dekle izbira What's up
V primeru podražitve paketa ima uporabnik pravico, da mobitel vrne in dobi povrnjeno kupnino, za čas uporabe pa plača uporabnino. Za en dan uporabe vrhunskega telefona lahko znaša skoraj 500 evrov.

Kadar mobilni operater podraži paket, imajo tudi uporabniki z vezavo pravico, da pogodbo prekinejo brez odpovedne kazni in brez odpovednega roka. Mobitel, ki so ga dobili ugodneje, pa lahko obdržijo (in vrnejo sorazmerni del prejete ugodnosti). Druga možnost je, da mobitel vrnejo in dobijo povrnjeno kupnino, za čas, ko so ga uporabljali, pa plačajo uporabnino. A pozor, ta lahko za vrhunski telefon že po enem dnevu uporabe znaša skoraj 500 evrov. 

Vračil mobitelov skoraj ni

Tudi to je najbrž razlog, da se za možnost vračila telefona in plačilo uporabnine, kot pravijo v A1, "odloči le peščica uporabnikov".

"Primerov, ko naročnik prekine naročniško pogodbo in vrne terminalsko opremo (na primer mobilni aparat), kupljeno po akcijski ceni, je pri Telemachu zanemarljivo malo oziroma jih v zadnjih letih praktično ni," pa pravijo na Telemachu, kjer zaračunajo najvišje uporabnine. Ta že po enem dnevu uporabe znaša 60 odstotkov maloprodajne cene.

Med operaterji trikratna razlika

Med operaterji je za enaka telefona na primerljivo dragih paketih ogromna, tudi trikratna razlika pri uporabnini. Poglejmo hipotetičen primer uporabnika, ki se je ob sklenitvi naročniškega razmerja za dve leti vezal za nakup telefona Samsung Galaxy S8. Izbrali smo primerljivo drage pakete: pri Telekomu EU vključeni, pri A1 Svobodni EU in pri Telemachu paket Največ.

Po enem dnevu uporabe bi moral pri Telekomu plačati 160 evrov, pri A1 240 evrov, pri Telemachu pa kar 491 evrov. Maloprodajna cena telefona je sicer med 799 in 819 evrov. Razlika ostaja ogromna tudi pri polletni uporabi. Pri Telekomu bi moral uporabnik, ki bi odlično ohranjen telefon vrnil, plačati 320 evrov uporabnine, pri Telemachu pa 680.

Pri cenejšem Huawei P9 lite, ki v prosti prodaji pri operaterjih stane med 270 in 309 evrov, bi morali po enem mesecu uporabe pri Telekomu plačati 63 evrov uporabnine, pri A1 92 evrov, pri Telemachu pa 223 evrov.

Kako se izračuna uporabnina

Pri vseh operaterjih je osnova za izračun uporabnine redna maloprodajna cena, so pa formule različno zapletene.

Najbolj enostavna je pri Telemachu, kjer glede na število mesecev uporabe znaša določen odstotek maloprodajne cene, že po enem dnevu uporabe je treba plačati uporabnino v višini 60 odstotkov vrednosti mobitela.

 | Avtor: telemach.si telemach.si

 

 

Pri A1 mora ne glede na trajanje vezave mora uporabnik plačati 30 odstotkov maloprodajne cene, koliko še, pa je odvisno od tega, koliko časa bi morala in koliko časa je trajala vezava. Formula je sledeča: (maloprodajna cena za terminalsko opremo ob nakupu, kot jo določi A1) X (pomnoženo) z 0,7) / (deljeno) (s številom vseh dni v obdobju vezave X (pomnoženo) s številom dni, ko je Naročniška pogodba veljala) + ((A1 maloprodajna cena za Terminalsko opremo X (pomnoženo) z 0,3)).«

Tako kot pri Telemachu se tudi pri Telekomu uporabnina spremeni le vsak mesec, 20 odstotkov pa so manipulativni stroški, ki se ne znižujejo. »Osnovo za izračun mesečne uporabnine predstavlja cena naprave brez vezave na dan sklenitve aneksa, ki so ji odšteti manipulativni stroški v višini 20 odstotkov navedene cene. Ta osnova se nato sorazmerno razdeli na število mesecev vezave naročniškega razmerja, končni izračun pa je seštevek tako dobljenega zneska za vsak polni mesec uporabe naprave, vse od njenega nakupa do odstopa od naročniške pogodbe, in manipulativnih stroškov,« so pojasnili na Telekomu.

Komentarjev 8
  • igorgeus 11:32 18.julij 2017.

    Ti naši operaterji so tipični primer kartelnega dogovarjanja. Storitve so povsod iste, cene pa tudi skoraj. Praktično je skoraj vseeno s kom imaš pogodbo.

  • ode 22:13 17.julij 2017.

    Končno so tudi pri jurnalu spregledali, kateri operater "lupi" naročnike, čeprav so do sedaj odkrito, načrtno in namerno blamirali Telekom Slovenije.

  • GERE 19:17 17.julij 2017.

    Samo norci preplačujejo telefone pri operaterjih! Kitajski telefoni so trikrat cenejši, razlika v kvaliteti je minimalna, ...