Slovenija
13876 ogledov

Cenejša elektrika: Znan zmagovalec, v ZPS z dolgim nosom

elektrika, položnice
1/2
Boštjan Tacol
Na licitaciji Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) za najboljšega ponudnika v okviru skupinskega nakupa električne energije in plina je zmagalo podjetje Elektro energija.

Na ZPS sicer po besedah predsednice Brede Kutin z doseženimi tarifami niso zadovoljni, saj so zmagovalne tarife na ravni akcijskih ponudb različnih dobaviteljev. A številke kažejo, da niti to ne drži. Zveza potrošnikov je na facebooku objavila cene, ki so jih izposlovali v licitaciji in te so celo višje od rednega cenika Gen-I. 

ZPS je zaključila tretjo kampanjo Zamenjaj in prihrani, v okviru katere organizirajo skupinski nakup elektrike in plina. Akciji se je pridružilo rekordnih 28.500 potrošnikov, ob čemer je Kutinova izpostavila izjemen odziv potrošnikov, ne pa tudi dobaviteljev energije.

"Ko smo preračunavali prihranke, ocenjujemo, da ta ponudba ni primerljiva s ponudbama, ki smo ju imeli v prvi in drugi kampanji in da bo prihranila zgolj manjšina potrošnikov," je pojasnila. Na zvezi bodo potrošnikom v prvi polovici maja poslali izračune prihrankov, nato jim bodo prepustili odločitev o morebitni menjavi dobavitelja.

Spomnimo, zaradi previsokih finančnih zahtev je od licitacije odstopil Gen-I pa tudi mariborska Energija plus. 

Breda Kutin Slovenija Breda Kutin zahtevala preveč, Gen-I je odstopil

Zmagovalec licitacije tako v kategoriji elektrike kot plina je sicer družba Elektro Energija, Kutinova pa je izpostavila, da gre za tarifo, ki je primerljiva akcijskim ponudbam različnih dobaviteljev. "Če ocenjujem, kako je potekala licitacija, bi rekla, da smo imeli v prvi in drugi kampanji resno borbo, tu pa smo imeli bolj sodelovanje kot tekmovanje ponudnikov in rezultati so vidni," je dejala.

Kljub manj privlačnim tarifam pa na ZPS izpostavljajo, da pogodba potrošnikom zagotavlja nespremenjeno ceno energije za polnih 12 mesecev.

slovenija 15.01.13, elektrika, cenejsa elektrika, kabli, foto: Anze Petkovsek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Vodja službe za prodajo in odkup ključnim strankam iz podjetja Elektro energija Vitomir Panič je zmago na licitaciji pozdravil in dodal, da "vse te akcije ponovno odpirajo glave potrošnikom, da je možnost menjave dobavitelja in da obstajajo razlike med ponudniki".

Koliko novih odjemalcev bi lahko na račun akcije pridobili v Elektro energiji, Panič ne ve, je pa ocenil, da nekje med 1000 in 2000. Kutinova je ob tem dodala, da je v prvi kampanji dobavitelja energije zamenjalo več kot 13.400 gospodinjstev, v drugi pa 14.500. Tudi tokrat bi bil po njeni oceni odziv večji, če bi zmagovalni ponudnik izboljšal ponudbo.

Sodelovanje na licitaciji je bilo za potrošnike brezplačno, podjetje Elektro energija pa bo vsakega, ki bo zamenjal ponudnika, plačal provizijo (pri električni energiji 25 evrov, pri zemeljskem plinu pa 27,50 evrov). Za obstoječe stranke, ki bodo sprejele tarife skupinskega nakupa, bo provizija nižja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • Avatar Martalissa
    Martalissa 01:27 12.april 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top ********************************************************************************************** Ne gre dobro z dekleti? Ja, vsi ljudje imajo radi velike stvari in dolga dejanja. Poskusite > > > > www.XXmacho.Com

  • Eddie 19:16 11.april 2019.

    Prva misel ob tem... Mobilni operaterji, ponudniki dodatnih zdravstvenih zavarovanj in ponudniki tako imenovanih trojčkov (telefon, TV, internet). Sicer pa sem sam ugotovil že v akciji skupinskega nakupa klimatskih naprav preko ZPS, da cene niso bile nek hud biser. Sicer ...prikaži več nekoliko nižje v primerjavi z individualnim nakupom... Ampak za ponudbo preko 6000 interesentom bistveno premalo zanimivo...

  • Jurij Krapež 19:09 11.april 2019.

    Jaz plačujem pri GEN-I ET po 0,05445 tako de hvala za tako ponudbo.