Slovenija
19406 ogledov

Cenzura na Delu: "Dobila sem namig, da je posredoval sam Robert Golob!"

Mojca Šetinc Pašek Anže Petkovšek
Samostojna poslanka Mojca Šetinc Pašek je sprejela vabilo novinark časopisa Delo, Barbare Eržen in Suzane Kos za sodelovanje v podkastu na temo aktualnih političnih razmer v državi. 40-minutni pogovor naj bi bil objavljen v nedeljo zvečer, vendar se to ni zgodilo.

"Od uredništva Dela sem prejela zgolj kratko pojasnilo, da podkast ni šel v objavo, ker ni bil uredniško pregledan, karkoli naj bi to pomenilo. Na moje vprašanje, katerim uredniškim kriterijem ta pogovor ni ustrezal, pa so mi iz Dela odgovorili le, da odgovor še pripravljajo," je na družbenem omrežju Facebook zapisala Mojca Šetinc Pašek, ki jo je Gibanje Svoboda izključilo iz stranke in zato zdaj deluje kot samostojna poslanka. 

Neuradno: Golob naj bi posredoval pri Petriču

Šetinc Pašek je v pogovoru za naš portal povedala, da odgovora z Dela še vedno ni prejela. Medtem je od nekdanjih kolegov iz Gibanja Svoboda dobila namig, da je umik pripravljenega pogovora zahteval vrh Gibanja Svoboda.

Objava podkasta sovpada z drastičnim padcem javne podpore vladajoči koaliciji in stranki GS po aferi sodna stavba.

Stojan Petrič | Avtor: mediaspeed mediaspeed

"Kolegi iz Gibanja Svoboda so povedali, da naj bi predsednik vlade Robert Golob posredoval pri Stojanu Petriču in od njega zahteva cenzuro pogovora, v nasprotnem primeru bi ga kaznoval z omejevanjem njegovih gradbeniških projektov," pravi Šetinc Pašek. "Gre za neuradne informacije, govorice, ki jih nisem preverjala, se pa mi zdi to vsekakor mogoče," dodaja. "Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Robert Golob odločno zavrača navedbe, da je posredoval pri Stojanu Petriču," pa so sporočili iz kabineta predsednika vlade.
 

Časopisna družba Delo, d. d., je bila leta 2015 prodana podjetju FMR Financiranje in upravljanje naložb, za katerim stoji Stojan Petrič, nekdanji predsednik uprave Kolektorja in največji posamični lastnik tega  koncerna, ki se ukvarja z izdelavo komponent za avtomobile in gradbeništvom. 

Šetinc Pašek ocenjuje, da je pogovor zanimiv tako za bralce Dela kot tudi za širšo javnost ter ne vidi vsebinskega razloga, da bi bil intervju umaknjen. "Govorili smo o odnosih s poslansko skupino GS, pri tem sem povedala, da so odnosi s poslanci korektni, da pa nisem v nikakršnih stikih z vrhom GS," razlaga. "Pogovarjali smo se tudi o preiskovalnih komisijah, ki delujejo v državnem zboru. Glede preiskovalne komisije o sumih političnega vmešavanja v delo policije, ki jo je do nedavna vodil poslanec GS Miha Lamut sem menila, da komisija ni bila ustanovljena zato, da bi dejansko preiskovali vmešavanje v delo policije, pač pa zato, da bi očrnili nekdanjo ministrico Tatjano Bobnar in nekdanjega šefa Policije Boštjana Lindava," o delu, ki bi za GS morda lahko bil sporen, razlaga poslanka. 

"Vabljeni so lahko samo tisti gostje, ki so v dobrih odnosih s premierjem!"

"Cenzurirali so pogovor s poslancem državnega zbora, torej politična oseba, ki javno zastopa svoja stališča in zanje tudi sama odgovarja. Lastniki se očitno ne zavedajo, kaj je medij in kaj je njegovo poslanstvo. Vabljeni so očitno lahko samo tisti gostje, ki ustrezajo lastniku in so v dobrih odnosih s predsednikom vlade. Ta primer očitne cenzure se mi zdi toliko bolj srhljiv, saj si lahko samo predstavljam, kakšne pritiske morajo potem šele prenašati novinarji in uredniki medija v internih odnosih, ki so skriti očem javnosti," je zgrožena Šetinc Pašek. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 62
  • Avatar bobnar53
    bobnar53 05:51 23.februar 2024.

    Vse je mogoče, tudi to, da se Taubi poslužuje metod samega velikega "voditelja" J.V. Stalina, znan tudi po ilegalnem imenu BRKO!!

  • Toma 19:42 22.februar 2024.

    Tega sranja, ki ni dobro niti za rit obrisat, nisem še nikoli v življenju kupil!

  • atamama 19:21 22.februar 2024.

    V celotni zadevi se ve čigava žena je ta gospa. Res da ni nikdar igrala profesionalnega nogometa zato je streljala na napačen gol. In dali so jo ven iz ekipe. Do tu razumem. Razumem tudi to, da rabi za politično ...prikaži več preživetje popularnost. In ker nima nič takega, da bi v parlamentu naložila se je mož dogovoril z ''neodvisnim pisunom'' za intervju. In glede na padec strank je razumljivo, da je nekdo ugotovil, da njeno bluzenje ne bo povečalo števila bralcev. In kaj ima pri temu lastnik? Vse.....