Slovenija
4273 ogledov

"Zdaj smo jasno videli, kakšna je hierarhija v Svobodi"

Gibanje Svoboda
Šetinc Pašek: Stanje in tudi siceršnje razumevanje notranje demokracije v stranki je porazno.

"Mojca Šetinc Pašek je pred dnevi k odstopu zaradi afere resničnostni šov pozvala obrambnega ministra Šarca (v paketu s Črnčcem). Zdaj smo jasno videli, kako se je zanjo končalo in kakšna je hierarhija v Svobodi," je glede izključitve poslanke Svobode Mojce Šetinc Pašek iz stranke na družbenem omrežju zapisal novinar in analitik Uroš Esih. 

Svet stranke Gibanje Svoboda je včeraj, kot je povedal predsednik stranke Robert Golob, brez glasu proti odločil, da poslanko Mojco Šetinc Pašek in nekdanjega poslanca LMŠ, v tem mandatu svetovalca v kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančičeve Roberta Pavšiča izključi iz stranke. 

"Robert Golob je povedal, da so iz stranke izključili Mojco Pašek Šetinc in Roberta Pavšiča. Vsi sklepi so sprejeti soglasno, zato o notranjem razcepu ni govora." Kdor je bral Žižkovo Zgodovino in nezavedno, se mu smeji: "Kongres VKP(b) je z veliko večino soglasno sklenil ...," meni zgodovinar on kolumnist Luka Lisjak Garbrijelčič. 

Golob na včerajšnji kratki novinarski konferenci razlogov za izključitev vplivne članice Svobode ter predsednice državnozborske preiskovalne komisije, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja političnih strank, ni pojasnjeval, navedel je le, da "se natančno ve, na kateri gol je treba streljati, ko začneš zabijati avtogole, pa v ekipi nimaš kaj več iskati". 

Prišla na svet stranke in izvedela, da jo hočejo izključiti

Na to, da z razlogi za svojo izključitev ni seznanjena, je opozorila tudi Šetinc Pašek."Prišla sem na svet stranke in pred začetkom sta me dva člana izvršilnega odbora, Peter Majerle, ki je namestnik generalne sekretarke Vesne Vuković, in predsednik podmladka Matej Grah, obvestila, da naj bi predsednik stranke začel postopek moje izključitve iz stranke. Ko sem vprašala, kaj je razlog, sta mi dejala, da bom dobila po pošti obrazložitev, na katero lahko odgovorim."

O izključitvi izvedela iz medijev

Šetinc Pašek je, da je že izključena, izvedela iz medijev, razlogi za izključitev pa ji niso bili predstavljeni. "Po svetu stranke so me klicali posamezni člani sveta in mi razlagali, češ da naj bi bili razlogi za mojo izključitev pravzaprav neko uhajanje informacij novinarjem, kar smatram za klevete, laži in obrekovanja, ki jih je zbrala generalna sekretarka Vesna Vuković. Če je razlog moje izključitve moja nedavna izjava v povezavi s politično integriteto in odgovornostjo, me zelo čudi, da stranka in njen predsednik te vrednote ne delita z mano," pravi poslanka. Način izključitve brez pojasnila, razprave in pravice do zagovora po njenem mnenju kaže na "porazno stanje in tudi siceršnje razumevanje notranje demokracije v stranki".

"To je strel v lastno koleno"

"Totalitarist Janez v Robertu jo je izključil. Antijanšizem je samo variantna pojavna oblika janšizma. Je pa dobro, da poslanci Gibanje Svoboda spremljajo televizijo. Da so obveščeni, kdaj jih je Janez v Robertu izvrgel. No, Vesna v Robertu!"  meni filozof in družbeni kritik Boris Vezjak. 

"Tole z Urško Klakočar Zupančič je strel v lastno koleno. Tudi “streljanje v isti gol” po nareku Goloba je enak strel. Pričakovala bi, da Golob pozna ustavo in da kot demokrat razume, da lahko poslanci mislijo tudi s svojo glavo. Prezenca avtokracije je očitna. Škoda, veliko bi lahko naredili," ocenjuje znanstvena svetnica in profesorica Brigita Skela Savič.

Šetinc Pašek tudi po izključitvi iz stranke seveda ostaja poslanka, ni pa znano, ali se bo v prihodnje priključila kateri od drugih strank ali pa bo delovala kot neodvisna poslanka. "... in jasno, da bo z Mojco Pašek Šetinc nastala nova skupina štirih nepovezanih poslancev," meni nekdanji poslanec Franci Kek.

Kdo bi lahko vstopil v skupino nepovezanih poslancev Kek ni navedel, nekateri pa namigujejo, da bi se Šetinc Pašek lahko pridružila Tamara Vonta in Miroslav Gregorič

 

Komentarjev 22
  • jazalen 11:17 25.oktober 2023.

    samo spakirajte že, prej greste bolje bo za narod.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 11:02 25.oktober 2023.

    Hja, Golob je naivno mislil, da okrog njega ni jastrebov in kokoši...Bo pač moral počistiti kurnik, če misli še naprej v miru delati...

  • Avatar Zoran
    StarMačk 10:56 25.oktober 2023.

    Danes je jasno edino to, da Golob ne vidi ali pa ne želi sprejeti dejstva, da politika ni podjetje v katerem pomembne strateške odločitve sprejema vrh, brezpogojno pa izvršujejo po hierarhiji navzdol. Uspešen politični lider, mora pred odločitvijo obvladati veščine ...prikaži več prepričevanja, dogovarjanja, sprejemanja in izvajanja kompromisov. Če deluje s pozicije moči, potem v sebi nosi lastnosti diktatorja, na pa demokrata! Robert Golob in Janez Janša si nista tako različna, kot onadva mislita, da sta si!