Slovenija
10521 ogledov

Nov razkol v koaliciji? Poslanka Svobode Šarca poziva k odstopu

Mojca Šetinc Pašek Anže Petkovšek
Poslanka stranke Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek poziva Marjana Šarca k odstopu. Razlog? Razpis za resničnostni šov Vojak v akciji, ki naj bi nagovarjal mlade k poklicu vojaka.

Se obeta nov razkol v koaliciji, ki v zadnjih tednih že tako ali tako ne deluje nič kaj složno? Spomnimo, da se je premier Robert Golob javno spravil na Luko Mesca, v zadnjih dneh je v koaliciji mol slišati precej negodovanja zaradi Golobovega neuradnega predloga, da bi za ministra za javno upravo postavil Boštjana Koritnika (to funkcijo je že opravljal v vladi Janeza Janše), zdaj pa se je veliko prahu dvignil še razpis ministrstva za obrambo, ki ga vodi še en obraz stare garde – Marjan Šarec.

Potem ko so Finance včeraj poročale, da je razpis, vreden slaba dva milijona evrov, dobilo podjetje, ki je "zaživelo" le mesec pred razpisom, vodi pa ga stari znanec slovenske vojske Luka Zorenč, je v poslanskih klopeh završalo. Po objavljenih dejstvih so nekateri prepričani, da razpis ni bil ustrezen. Med njimi je takšnega mnenja tudi Šarčeva strankarska kolegica Mojca Šetinc Pašek. Poslanka je na svojem Facebook profilu javno zapisala, da je "zanjo stvar jasna". 

"Za vse nas v politiki veljajo ista pravila politične odgovornost in integritete. Če je politična odgovornost in videz veljal za Sanjo Ajanović Hovnik, potem isti kriteriji veljajo tudi za Marjana Šarca," je zapisala na svoji Facebook strani in zraven prilepila povezavo, da bo Šarec za vojaški resničnostni šov namenil dva milijona evrov. "Zdaj pa si grem kupit sendvič," je pikro pripomnila.

Spomnimo: resničnostni šov je že včeraj dvignil veliko prahu, danes pa so se z ostrim pismom in nasprotovanjem odzvali tudi v sindikatu Morsa. Več o tem tukaj

Na zapis Mojce Šetinc Pašek se je hitro odzval minister Šarec, ki je zapisal, da se z njo popolnoma strinja. "V razpisu MORS ne boste našli ne moje mame (žal že pokojne), ne mojih prijateljev predvsem pa je namen razpisa jasen in ne nazadnje preverljiv, saj ga bo moč oceniti vsakemu, ki bo sedel pred televizijo. Kdo je v komisiji je jasno, kot je jasen tudi namen," je med drugim odgovoril.

Kaj bode v oči v razpisu za šov, ki prihaja kljub zategovanju pasu po poplavah?

Medtem ko naj bi na ministrstvih prav zaradi poplav zategovali pasove in varčevali pri manj pomembnih projektih, so na Morsu  16. oktobra izbrali izvajalca, Akademijo Ris, svetovanje. Za njihove storitve, šlo naj bi za najmanj 10 serij resničnostnega šova, bodo plačali 1.949.403 evrov z DDV. Drugo ponudbo, ki je bila precej nižja (777.140 evrov z DDV) so izločili, ker ni imela dovolj referenc in dokazila, da se bo serija prikazovala na televizijskih programih z nacionalnim dosegom oziroma pokritostjo, so poročale Finance.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Luka Zorenč (@zorenc_luka)

Zanimivo pa je tudi, da podjetje Akademija Ris (sicer ustanovljeno leta 2007 pod imenom MPL trgovina s plovili) z izjemo prvega leta doslej sploh ni imelo nobenih prihodkov. 30. junija je družbo kupil Luka Zorenč in jo preimenoval v Akademija Ris, bančni račun pa je podjetje odprlo 1. avgusta letos, zgolj mesec dni pred razpisom za snemanje resničnostnega šova. Zorenč je nekdanji specialec, ki je svojo kariero v vojski že predstavil v knjigi Ris. 

Po informacijah TV Dnevnika je pismo o nameri za predvajanje resničnostnega šova sklenjeno s Pro Plusom, ki med drugim izdaja programa Pop TV in Kanal A. Spomnimo: Luka Zorenč je lani marca skupaj z urednikom portala 24ur.com – tega prav tako izdaja podjetje Pro plus – Juretom Tepino in enim od Pop TV-jevih snemalcev (ime hranimo v uredništvu) odpotoval v Ukrajino, ko se je tam odvijala ruska invazija. Zorenč je tedaj ekipi Pop TV-ja na potovanju do Kijeva in nazaj svetoval glede varnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 28
  • jakec42 09:06 20.oktober 2023.

    Ali bo vtej seriji tudi metanje puške v koruzo?

  • Friderik1950 20:11 19.oktober 2023.

    No, lahko bi željeno morda naredili z enim desetminutnim propagandnim filmom, ki bi imel tudi namen vzbujanja narodne zavesti in srčnosti domovinske pripadnoasti z zaupanjem v moč države in skupne obrambe. Ampak lepo, če je že denar , potem nadaljevanka. ...prikaži večnka. V eni epizodi prikažimo recimo vojno mornarico z vsemi rušilci , v drudi nadzvočne lovce in desantne bataljone, v tretji neprebojno pehotno opremo, v četrti oklepne bataljone s prenovljenimi valuki in še in še več.

  • Vrtnica 18:28 19.oktober 2023.

    Že to da je Šarec splezal skozi zadnje okno bi moral odstopiti.