Slovenija
108 ogledov

Cenzurirali proslavo

Dimitrij Gril Gregor Katič
Navodila. Občina posegla v scenarij za proslavo ob dnevu državnosti na Osnovni šoli Primoža Trubarja Laško.

Občina je od Osnovne šole (OŠ) Primoža Trubarja Laško zahtevala popravke scenarija za petkovo proslavo ob prihajajočem dnevu državnosti, v katerega so vključeni določeni vložki iz humoreske pisatelja Ivana Sivca Luknja na cesti. Po naših informacijah naj bi šoli poleg tega dejali, da na proslavi ne bi bilo primerno omenjati Milana Kučana ali Janeza Drnovška, medtem ko naj za Janeza Janšo to ne bi veljalo.

Parodija je nekoga zmotila

Milica Pušnik, ravnateljica OŠ, tega ni želela komentirati. Dejala je le, da so pač “nekateri ocenili, da je situacija v državi preresna, da bi se iz nje šalili”. Kot so povedali naši viri, se je v scenariju verjetno nekdo prepoznal, hkrati pa ne prenaša šal na svoj račun.

Rečeno mi je bilo le, naj bom čim bolj humoren,” pa nam je na vprašanje, ali je za govor dobil kakšna navodila, odvrnil Sivec, ki bo na proslavi tudi slavnostni govornik. Kot je dodal, v svoji humoreski opisuje, kako so nekje celo večnost popravljali cesto. Na koncu je luknjo zakrpal kmet, ki so ga obtožili, da je s tem posegel v tujo lastnino. “Skratka, gre za parodijo na krpanje cest,” je Sivec dejal o svojem delu. Kot je pristavil, ga politika ne zanima. “Meni se je zdel scenarij zabaven, nekateri pa so bili ob branju šokirani,” je povzel.

V scenariju so bili omenjeni le nekateri, ne vsi politiki iz 20-letne zgodovine Slovenije. “Če so že omenjeni, bi bilo prav, da so omenjeni vsi,” pa nam je dejal Dimitrij Gril, vodja oddelka za družbene dejavnosti na Občini Laško, in priznal, da so šoli sugerirali, naj se politiki raje kar izogne.

Brez komentarjev

Opozicija. Zanimivo je, da zapleta niso želeli komentirati niti nekateri opozicijski svetniki. Tudi Andreja Križnik, svetnica LDS in hkrati direktorica kulturnega centra, v katerem bo v petek proslava, ne. Nam je pa eden izmed Laščanov namignil, da to, da je podžupan Jože Senica (NSi) na proslavi ob dnevu OF v Rimskih Toplicah nekdanje borce pozdravil z “dragi bratje in sestre”, pove vse.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.