Slovenija
1987 ogledov

Cerar: Komisija ni opravila svojega dela

Juncker Žurnal24 main
Pravna služba Evropske komisije: Bruselj bi moral podpreti slovenski predlog.

Po Spieglovi novici o mnenju pravne službe Evropske komisije, da bi moral Bruselj podpreti slovenski predlog tožbe Hrvaške zaradi kršitve prava EU, zunanji minister Miro Cerar pravi, da navedbe potrjujejo njegovo oceno, da komisija ni opravila svoje vloge kot varuhinje pogodb EU. Zdaj morata državi uresničiti arbitražno razsodbo, meni.

"Vse to potrjuje, da ni druge poti, kot da obe državi pristopita k uresničitvi razsodbe," je prepričan Cerar. Ob tem je spomnil, da je slovenska stran hrvaški pred meseci, ko je bil še predsednik vlade, že predlagala ustanovitev mešane demarkacijske komisije, ki bi olajšala življenja ljudi ob meji.

"Kot drugo pa lahko počakamo na razsodbo še enega sodišča. Če ne prej, bo takrat jasno, da neizvršitev odločbe s strani Hrvaške pomeni ne le kršitev mednarodnega prava, pač pa tudi pravnega reda EU. Sosednja Hrvaška bo takrat primorana pristopiti k implementaciji," je v sporočilu zapisal Cerar.

"V duhu dobrososedskih odnosov in spoštovanja skupnih evropskih temeljev pa predvsem izražamo upanje, da bo sosednja Hrvaška sedaj vendarle prenehala s kršitvami prava EU, zlasti na morju, in pristopila k implementaciji arbitražne razsodbe," je še dodal novi zunanji minister.

piran piranski zaliv Arbitraža Slovenija Tožba proti Hrvaški vložena

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je bil medtem danes kritičen do ravnanja predsednika Evropske komisije Jean-Claude Junckerja glede spora o meji med Slovenijo in Hrvaško. Po njegovi oceni bi lahko zaradi političnih kupčkanj ogrozil temelje Evropske unije, je dejal o odzivu na poročanje nemškega tednika Spiegel o arbitraži.

Židan je spomnil, da v Sloveniji sedanja in prejšnja vlada nista desni ter da Evropsko komisijo obvladuje desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP).

"Evropska unija je nastala na spoštovanju pravnega reda, kar pomeni, da je treba pravne postulate in mednarodne sodbe v celoti spoštovati, saj to majhnim narodom daje neko varnost," je dejal v Komnu.

Nadaljeval je, da so že ves čas slutili, da je pravo na strani Slovenije. "Zaradi političnih kupčkanj, kar lahko ogrozi temelje Evropske unije, je Juncker ravnal napačno, zato je dobro, da odhaja," je dodal.

Juncker nasvet lastne službe ignoriral

Kot je poročal nemški Spiegel, je pravna služba Evropske komisije v mnenju z datumom 14. maj 2018 zapisala, da večina trditev, ki jih je v predlogu tožbe v skladu z 259. členom Pogodbe o EU predstavila Slovenija glede kršitev prava EU s strani Hrvaške, drži, in da bi morala Evropska komisija v mnenju to podpreti.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa naj bi, tudi na prošnjo hrvaškega premierja Andreja Plenkovića, nasvet lastne pravne službe ignoriral. Spiegel se sprašuje, ali je to storil tudi zato, da bi pomagal Plenkoviću, ki je član iste politične skupine kot Juncker.

Potem ko je Evropska komisija sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je Cerarjeva vlada sklenila, da gre v tožbo sama.

Tako je Sodišču EU 13. julija predložila tožbo proti Hrvaški zaradi kršenja evropskega prava, ki je posledica nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško.

Marjan Šarec Šarec Hrvatom Slovenija Šarec Hrvatom: "Bodimo realni, meja na morju ni slaba za Hrvaško"

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • smuc 06:57 21.september 2018.

    "Židan je spomnil, da v Sloveniji sedanja in prejšnja vlada nista desni ter da Evropsko komisijo obvladuje desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP)." JA, LEVI V SLOVENIJI DELAJO NAŠI DRŽAVI NEIZMERNO IN NEPOPRAVLJIVO ŠKODO. KRIVI SMO PA VOLIVCI, KI SMO JIH IZVOLILI.

  • roky69 08:36 17.september 2018.

    Stvar je popolnoma enostavna in jasna. Hrvati se na vse kriplje otepajo izvedbe arbitraže predvsem zaradi njihove notranje politike, saj je DHZ v nacionalnem duhu dvigoval svoj reiting v državi s pomočjo problema meje z SLO (tujega nečemo svoje nedamo). ...prikaži več Požret svojo besedo je najtežje. HR nam očita komprimentacijo postopka, ja mogoče v neki meri, samo če sedaj gledamo to zgodbo naprej, se pravi to pa NI nič narobe ko sta se Plenkovič in Junker "politično" dogovorila, da komisija ne izjasni.

  • Avatar Leon
    Leon 20:49 15.september 2018.

    Juncker je pijanček in marioneta neoliberalne in nacionalistične kaste . Habsburžani nikoli niso sestopili iz prestola Velike Evrope .