Slovenija
1496 ogledov

Tožba proti Hrvaški vložena

piran piranski zaliv Žurnal24 main Pahor: Imamo enkratno priložnost
Vlada sprejela sklep, da nemudoma vloži tožbo proti Hrvaški

Vlada je na današnji seji sprejela končno besedilo tožbe Republike Slovenije proti Republiki Hrvaški zaradi neizpolnjevanja obveznosti na podlagi 259. člena Pogodbe o delovanju EU. Vlada je tudi sprejela sklep, da tožbo nemudoma predloži v odločanje Sodišču EU. Tožba je bila tudi vložena, so sporočili z urada za informiranje. 

Sodišče EU sicer v ponedeljek začenja sodne počitnice, tako da pred 31. avgustom, ko jih bo zaključilo, ni pričakovati postopkov v povezavi s slovensko tožbo proti Hrvaški.

meja Slovenija V proračunu bodo potrebna dodatna sredstva za finančno pomoč po arbitraži

21. junija je odhajajoča vlada sprejela sklep, da bo pred vložitvijo na Sodišču EU z elementi tožbe seznanila tudi odbor za zunanjo politiko novega sklica parlamenta, kar je storila v ponedeljek.

Janša menil, da naj tožbo vloži nova vlada

Po seji odbora je premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, povedal, da so se strinjali glede vložitve tožbe. Predsednik SDS Janez Janša je sicer nato tvitnil, da se štiri stranke niso strinjale s predlogom, naj tožbo vloži že odhajajoča vlada, temveč bi morali počakati, da se oblikuje nova vlada.

morje Slovenija Naj tožbo vloži stara ali nova vlada?

Pahor se je z Janšo strinjal

Tudi predsednik republike Borut Pahor se je v četrtek vnovič zavzel za to, da bi tožbo proti Hrvaški vložila nova vlada. Ocenil je, da bi bilo politično dragoceno, če bi odločitev, da se s tožbo nadaljuje, sprejela nova vlada, saj se ne mudi in se ne iztekajo nobeni roki. "To bi pokazalo na kontinuiteto stališč Slovenije glede njene politične in pravne vere v to, da je spor rešen in da mora prej ali slej sosednja Hrvaška sodbo tudi uveljaviti," je dejal.

"Ta vlada ima vsa pooblastila, da to stori. Razmere kažejo, da ni nobenih razlogov, da tega ne bi storila. A dajmo o tem premisliti in bomo videli, kaj bo pravzaprav pokazala razprava na vladi," pa je Cerar dejal v sredo ob robu vrha Nata v Bruslju.

Evropska komisija ni podprla Slovenije

Evropska komisija je sredi junija po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji. Cerar je takrat napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Slovenija Hrvaški odziv: Evropska komisija je ravnala prav!

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje s postopkom vložitve tožbe, če komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.

 

Komentarjev 10
  • ode 08:31 15.julij 2018.

    Če tožbo izgubimo, bo odločitev arbitražnega sodišča izničena, stanje, kot je sedaj, pa bo zabetonirano do nadaljnjega. Ne samo to. Hrvati bodo stano rinili celo čez sredino P. zaliva, meter za metrom, saj stano trdijo, da je tudi meja po ...prikaži več sredini P. zaliva in vse kar to za sabo potegne, za njih krivična. Mi pa nimamo "jajc" da bi se jim uprli niti pravne podlage ne več po izgubljeni tožbi.

  • ode 08:34 14.julij 2018.

    Te dni, ko na Purgerskem ne vidijo drugega, kot žogo in se jim bo še nekaj dni vrtelo v glavi, imamo priliko uveljaviti arbitražni sporazum ali vsaj odstraniti školjčišča v našem morju.

  • Avatar Irmkionna
    Irmkionna 22:23 13.julij 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site = = > > Sexydrom.com