Slovenija
14462 ogledov

Cerar: Preseneča me, da Janša ni zmogel toliko poguma

Miro Cerar Saša Despot predstavitev kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja pred odborom DZ za zunanjo politiko
Miro Cerar je od Janeza Janše pričakoval drugačno ravnanje.

V intervjuju za Večer je Miro Cerar spregovoril tako o nedavnem dogajanju na političnem parketu kot tudi o tem, kakšni bodo njegovi prvi koraki po prevzemu ministrskega položaja. Cerar bo namreč po imenovanju nove vlade prevzel funkcijo ministra za zunanje zadeve. 

Veliko vprašanje, na katero bomo odgovor dobili v prihodnjih mesecih, je, kako bo prihodnja vlada delovala. Sodelovanje petih koalcijskih strank in Levice namreč zna biti težavno, pričakovati pa je tudi, da bo opozicija zelo dejavna. Cerar je poudaril, da se bo tokratna vlada soočila s specifično opozicijo, v obliki Levice. "Dogajalo se bo podobno, kot se je pogosto dogajalo že v našem mandatu, da se bosta leva in desna opozicija medsebojno spopadali in morda preglasili nekatere konstruktivne politike vlade," je ocenil. 

Obenem pa je izpostavil še nekaj. "Po moji oceni bo Janez Janša zelo oster do te vlade, saj SDS kot relativna zmagovalka volitev izhaja iz pozicije, da bi njihovemu predsedniku moralo pripasti mandatarstvo," je poudaril za Večer. Cerar meni, da bi Janša moral prevzeti mandat in poskusiti sestaviti vlado. "Kajti ko imaš pobudo, ki ti jo predsednik države podeli, se položaj spremeni. Takrat bi se verjetno tudi jaz in večina drugih morali vsaj pogovarjati, ker je to neki standard politične spodobnosti. Ker pa ni prevzel mandata, ni bilo nobene potrebe, da se pogovarjamo, saj se je vnaprej odrekel temu, da bi vodil vlado."

"Mene preseneča, da ni zmogel toliko poguma, da bi tvegal in izkoristil priložnost, ki mu jo je ponudil volilni rezultat. Domnevam, da bo zaradi razočaranja v stranki, ker so se že videli v vladi, zdaj nastala še hujša, radikalizirana opozicijska drža," je o svojih pričakovanjih povedal Cerar, ki si ne želi dodatnih zaostrovanj na skrajno levo ali desno. 

Cerar se je v intervjuju za Večer dotaknil tudi dogodkov minulega tedna, ko je pozornost javnosti usmerjena na Andreja Šiška in njegovo oboroženo skupino. Cerar je še enkrat ponovil svoje stališče, da je takšno početje neustavno, nedemokratično in nevarno. "Upam, da bodo državni organi izpeljali ustrezne postopke in delovanje te skupine, politične stranke tudi prepovedali," je dejal. 

Komentarjev 48
  • Jožef Koprivnikar 08:56 14.september 2018.

    Dokazali so da so bili uspešni v opoziciji, vendar kot razdiralna stranka nimajo prihodnosti.Čas je za ključne spremembe v vodstvu stranke ter v miselnosti.Imati pod nadzorom tv medij itd, včasih ne pomeni dovolj, tudi ne podpora politikov izven naših meja.

  • 022 17:09 09.september 2018.

    Preseneča me kdaj ste postali tako pokvarjen in po vrhu še lažniv.g.Cerar.Dobro veste ,da edini program ,ki ste ga navedle vse leve stranke je bil protiJanšovsko nastrojen.Več kot tretino volilnega telesa ste zatajili in ga etično in moralno pokopali....

  • onyxx 15:31 09.september 2018.

    CERAR, če bi premogel kanček spodobnosti, ne bi bil v vladi s komedijantom, ampak bi se kot prvi začel pogovarjati z Janšo o koaliciji