Slovenija
85 ogledov

Cerar: Režim na meji naj bo bolj življenjski

Obrežje Barbara Barbič
Sistematični nadzor vseh potnikov na zunanjih schengenskih mejah je - potem ko so potniki v petek in včeraj pred mejo čakali tudi po pet ur - opuščen. Cerar poudarja, da so takšne predloge podajali že v času priprave uredbe, a da jih ni podprlo dovolj držav.

Sistematični nadzor potnikov na zunanjih schengenskih mejah, ki je bil uveden zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma, je od petka naprej povzročal večurne (tudi do dobrih pet ur) zastoje na prehodih meje med Slovenijo in Hrvaško.

Na razmere se je danes odzval predsednik vlade Miro Cerar, ki se je o tem sinoči pogovarjal s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Plenkovića so pred tem v več ločenih pismih hrvaški politiki in župan Umaga Vili Bassanese opozorili, da bi poostren nadzor na meji lahko ogrozil prihajajočo turistično sezono in s tem celotno hrvaško gospodarstvo.

PREBERITE TUDI:

Napiši! Če me punca pusti, bom tožil Evropsko unijo!

Ljudem po petih urah začnejo popuščati živci

Turistični delavci na Hrvaškem na nogah zaradi zastojev

Slovenija in Hrvaška bosta po Cerarjevih besedah Evropski komisiji predlagali ustrezne spremembe nadzora na zunanjih schengenskih mejah, saj da je stanje na meji med Hrvaško in Slovenijo po njegovih besedah nesprejemljivo.

Kot je izpostavil Cerar, je Slovenija takšne predloge podala že v času priprave uredbe o poostrenem nadzoru na schengenski meji, vendar jih takrat ni podprlo dovolj držav. "Zdaj bomo to odločno ponovili, kajti ta režim na meji je treba narediti bolj življenjski. Seveda je treba zagotoviti varnost znotraj schengenskega območja, vendar hkrati ne smemo povzročati toliko slabe volje med ljudmi in škode gospodarstvu," je poudaril. Kot je še dejal, Slovenija izvaja in bo izvajala uredbo.

Uredba sicer med drugim nalaga mejnim državam, da zagotovijo dovolj ljudi, v kolikor to ne pomaga, predvideva tudi pogoje, pod katerimi je možno uveljaviti blažji nadzor in to že pred uveljavitvijo. Mejna država mora za vzpostavitev slednjega pripraviti poročilo, oceno in predlog za blažje preverjanje, kar so prve poročale Finance.

Predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole pri tem pojasnjuje, da se odgovorni policisti na posameznem mejnem prehodu glede na razmere oz. po potrebi odločijo, kako bo potekal nadzor potnikov. Tako so to popoldne med drugim na mejnem prehodu Obrežje, kjer so bile ves dan čakalne dobe do dve uri, občasno delno opuščali sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje, je STA povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik. Pojasnila je, da se razmere spreminjajo glede na prometne tokove in čakalne dobe in da so na mejnem prehodu že v minulih dveh dneh občasno opuščali dosledni sistematični nadzor.

A so kljub zagotovilom slovenskih in hrvaških policistov, da na meji med državama občasno izvajajo milejši nadzor potnikov, so bile čakalne dobe na več mejnih prehodi s Hrvaško vse popoldne do dve uri za avtobuse, za osebna vozila pa nekoliko manj, medtem ko so zjutraj za prehod meje morali dlje čakati le avtobusi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar praufo
    praufo 14:55 10.april 2017.

    dve leti nazaj je bilo tako, da so nabasli vlak (tudi naše vlake), ki so ga me vožnjo t.i. begunci al kaj so že, demolirali, pa kdaj potegnili še zasilno zavoro, pa nasvinjali do konca in še okolico tirov nasvinjali, ...prikaži več kjer je vozil vlak, in je blo vse u redu, zdaj pa tole ... al se je angeli v glavi zasukalo al se je še komu ... cmeravi fantek plazi se, dokler ti še oblubijo službico gor v brukslu za mastne pare

  • MihaPu 13:02 10.april 2017.

    Tukaj bi morala EU pristopiti k reševanju problema in poslati svoje enote v pomoč. Tako pa oni sprejemajo nekakšne zakone kaj naj bi bilo OK, a na čigava pleča? Nasrkamo pa mi.

  • Božidar Dinič 09:09 10.april 2017.

    nezadovoljni policisti pa udri po siromakih oz nič krivih potnikov