Slovenija
59 ogledov

Cerar: Stavka policistov je sramota!

stavka
1/11
Anže Petkovšek
Slovenski policisti stavkajo. Zjutraj so se pred vlado pripeljali z 20 avtomobili in pristojnim prinesli pujsa. Hranilnik.


Stavko podpirajo dobesedno vsi zaposleni na policiji in notranjem ministrstvu. "Na prste bi lahko prešteli tiste, ki so skeptični do načina, s katerim želijo uveljaviti svoje pravice," je ob začetku stavke poudaril predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič. Povedal je, da so policisti ob 7. uri začeli belo stavko, nadaljevali pa bodo, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

"Manjih kršitev ne bomo sankcionirali"

Policisti tako tudi danes izvajajo vse tiste naloge, ki jih zaradi omejenega načina stavke po zakonu morajo. "To je trenutno glavni in edini trajajoči stavkovni ukrep, vsaka nadaljnja stavkovna aktivnost bo pa pravočasno napovedana," je dejal Uroševič.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je pojasnil, da se od policistov pričakuje, da se nahajajo v enotah ter ne izvajajo nobenega ukrepa na lastno iniciativo in preventivnih aktivnosti. Po njegovih besedah tudi ne pišejo poročil o opravljenem delu, v določenem trenutku pa lahko tudi omejijo zaznavanje določenih prekrškov. Če jih ne zaznajo, pa jih tudi ne morejo sankcionirati, je pojasnil.

Policisti od Cerarja zahtevajo opravičilo

Predsednik vlade Miro Cerar je stavko policistov v tem času, ko v Evropi vladajo napete varnostne razmere, označil za neodgovorno in nedostojno za policijo. "Edini v Evropi smo, kjer policija stavka, in to je sramota," je dejal Cerar, ki je razočaran in ogorčen. 

Policijski stavkovni odbor je od Cerarja v javnem pismu že zahteval opravičilo za izrečeno laž, da so edini v Evropi, ki štrajkajo. Stavka je bila tako letos že izvedena na Nizozemskem, v Franciji pa je bila napovedana, a je tam za razliko od Cerarja predsednik vlade takoh osebno pristopil h konstruktivnim pogajanjem in preprečil stavko. 

"Vaše trditve so naravnost šokantne, saj kot sramotno dejanje označujete boj upnika, ki z zakonitimi in legitimnimi sredstvi zahteva zgolj izvršitev in poplačilo dolga, istočasno pa hote ali nehote poveličujete dolžnika,ki ima nesporni dolg, a svojega dolga ne poplača!" so zapisali in dodali, da 

Dodajajo, da so celo leto pozivali k izpolnitvi zapadlih zavez prejšnjih vlad, a se vlada ni odzvala niti po napovedi stavke. 

PREBERITE ŠE: Policisti med stavko množično na dopust

Pogajanja z vladno stranjo zaenkrat niso pripeljala do za obe strani sprejemljivih rešitev. Z ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Vesna Györkös Žnidar, so po včerajšnjih pogajanjih sporočili, da so predstavniki sindikatov odgovorili na nekaj vprašanj, ki jih je imela vladna pogajalska skupina glede posameznih stavkovnih zahtev. 

stavka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pogajanja se bodo nadaljevala

"Nekatere možne smeri reševanja so se v grobem nakazale," so zapisali v sporočilu za javnost. "Pogajalska skupina, ki jo je imenovala vlada, bo na sredini seji Vlade predstavila izhodišča za nadaljevanje pogajanj."

Pogajanja se bodo nadaljevala, policisti pa med možnimi stavkovnimi pritiski med drugim napovedujejo odpoved nadurnemu delu, kar pa naj bi se danes še ne zgodilo. Po naših informacijah naj bi se odločali tudi za množično koriščenje dopusta, kar jim omogoča kolektivna pogodba, v kateri je zapisano, da ima "policist pravico do izrabe dveh dni doputa, ki ju sam določi, ne glede na potrebe delovnega procesa". Policist mora v tem primeru obvestiti delodajalca najmanj tri dni pred načrtovano izrabo. 

Kaj morajo policisti delati med stavko?

Tudi če do stavke pride, pa morajo policisti kljub temu po zakonu izvajati določene naloge.
Policisti so tako med stavko dolžni varovati življenja, osebno varnost ljudi in premoženja, preprečevati, odkrivati in preiskovati kazniva dejanja, odkrivati in prijemati storilce kaznivih dejanj in drugih iskanih oseb ter jih izročati pristojnim organom.

stavka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prav tako morajo policisti tudi v času stavke varovati določene osebe, organe, objekte, prostore in okoliše državnih organov, vzdrževati javni red, nadzirati in urejati promet na javnih cestah, izvajati nadzor državne meje ter opravljati naloge, določene v predpisih o tujcih.

Povečanje plač za 35 odstotkov

Policijska sindikata sicer zahtevata uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. 

Med zahtevami je tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov, izplačilo presežnih ur, uveljavitev dodatka za delovno dobo in za stalnost. 

stavka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Prav tako si policisti prizadevajo tudi za poseben dodatek zaradi omejitve članstva v političnih strankah in dodatek zaradi specifične dolžnosti, ki jih imajo policisti ob vsakem času.

Komentarjev 24
  • principiumnovum 15:55 19.november 2015.

    Seveda, da je faktor. Vsaka pravica oz. prepoved je še kako velik faktor. Ti lahko imaš najbolj nesposobno računalniško firmo, važno je da si v SMC-ju in boš do konca življenja za mastne denarje menjaval kartuše po upravnih enota, občinah, ...prikaži več zdravstvenih domovih, šolah... Po tvojem razmišljanju lahko imaš ti pravico zavrniti služenje vojaškega roka, lahko se fixaš, posiljuješ pse po raznih garažah, so te polna usta človekovih/delavskih pravic, na koncu pa policist niti ne more kandidirati na volitvah, da demokratično premaga izmečke, lopove, gamad, gnide in ostalo navlako, ki se zažira v vse pore naše družbe, pa še proračun molzejo povrhu vsega. In tebe najbolj boli, koliko zasluži medicinska sestra? Pa ti si tipičen primer našega faliranega eldeesarskega šolskega sistema.

  • Boris Odreitz 12:30 19.november 2015.

    točno talo tudi jaz se podpišem pod ta post Cmerar je ena nacadna kanta za smeti !

  • Willi Swocc 11:11 19.november 2015.

    Sramota je v tem, da ima navaden delavec brez šole višjo plačo kukr policaj, ki je izpostavljen vsem mogočim nevarnostim, to je sramota. Ne bojte se Cerarja, če ne boste vstrajali bo spet on zmagal, do kraja je treba....