Slovenija
2896 ogledov

Čez en teden že precej višje cene

parkiranje parkomat Anže Petkovšek
Cene se bodo divgnile tako na območjih s parkomati kot v nekaterih občinskih parkirnih hišah.

Ljubljanski mestni svetniki bodo na današnji seji odločali o podražitvi parkirnin. Cene bodo dvignili tako na območjih s parkomati kot v nekaterih občinskih parkirnih hišah. Če bodo svetniki podražitvam prižgali zeleno luč, bodo nove cene začele veljati 5. junija.

Cena urnega parkiranja se bo v vseh treh conah zvišala za 10 centov in bo znašala 1,30 evra v ožjem mestnem središču, 0,80 evra v južnem delu Bežigrada, Krakovem, na Mirju in Prulah, v tretji coni, ki zajema vsa druga območja s parkomati znotraj obvoznice, pa pol evra.

Cene parkirnih dovolilnic, ki stanovalcem omogočajo neomejeno parkiranje na območjih s parkomati, bodo ostale nespremenjene, bodo pa predvidoma več plačevali abonenti, in sicer po 28, 40 oziroma 45 evrov na mesec, odvisno od lokacije parkirnega mesta.

Globa 160 evrov

Ljubljanski mestni svet bo odločal tudi o uvedbi glob za vse, ki s tovornim vozilom z maso nad 3,5 tone, delovnim strojem, delovnim vozilom ali traktorjem prevozijo območje cone 1 brez pridobljene dovolilnice. Globa bo znašala 160 evrov. Ob tem je župan Zoran Janković pred kratkim na eni od rednih tedenskih novinarskih konferenc pojasnil, da to ne bo veljalo za protestnike.

Ljubljanski mestni svet bo obravnaval tudi predlog, nove globe za vse, ki bodo parkirali električni skiro izven za to predvidenih mest. Znana je tudi predvidena višina nove globe

Prebivalci Črnuč zaskrbljeni zaradi načrtovane gradnje

Na dnevnem redu je tudi predlog za spremembo prostorskega načrta z lokacijsko preveritvijo na območju Črnuč. Družba Kolektor Etra želi namreč južno od železniške postaje zgraditi 18,5 metra visoko proizvodno-skladiščno stavbo, ki bi bila tako višja od zdaj dovoljenih 15 metrov.

Kot je poročal Dnevnik, je Črnučane zmotilo, da so za lokacijsko preveritev in načrtovano gradnjo izvedeli šele sredi meseca, ko so njihove možnosti za ukrepanje majhne. Skrbi jih, da jim bo višja stavba jemala osončenje in da bo širitev Etrine dejavnosti zanje pomenila več hrupa in drugih emisij v okolje.

Protestniki vztrajajo

Tudi pred tokratno sejo mestnega sveta bo pred mestno hišo potekal protest. Kot je na Twitterju zapisal mestni svetnik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc, gre za shod proti županu Zoranu Jankoviću, za zdravnike in za čisto pitno vodo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • bobubob 18:54 29.maj 2023.

    Stražarji (pretepači), reflektorji in ograje na trasi C0 (izgleda, kot da smo spet v fašizmu) niso zastonj. In tudi ne zaman. Kdo ve, kaj vse se tam zakopava ponoči, približevanje ograjam je namreč tvegano početje. Dela pa se v petek ...prikaži veček in svetek. Kamioni vozijo, kot na gradbišču podzemnih raketnih silosov, zaščita pa je tudi tam nekje....fotografiranje gradbišča je seveda prepovedano.

  • Avatar Kzddizxit96eo5wo
    Kzddizxit96eo5wo 08:11 29.maj 2023.

    "Ljubljanski mestni svet bo odločal tudi o uvedbi glob za vse, ki s tovornim vozilom z maso nad 3,5 tone, delovnim strojem, delovnim vozilom ali traktorjem prevozijo območje cone 1 brez pridobljene dovolilnice. Globa bo znašala 160 evrov. Ob tem ...prikaži več je župan Zoran Janković (...) pojasnil, da to ne bo veljalo za protestnike." Daš si gor transparent "protestiram, dol vlada" in se nemoteno voziš s šleperjem po centru.