Slovenija
23 ogledov

Čista Ljubljanica že 2012

Takšna naj bi zgledala Špica leta 2012. Žurnal24 main
Prenova obrežja Ljubljanice, bolj znanega pod imenom ljubljanska Špica, se bo začela oktobra letos, župan pa napoveduje prve kopalce leta 2012.

Obnova Špice, nekdanjega mestnega kopališča, ki trenutno gosti le splave in redke naključne sprehajalce, se bo začela jeseni letos. Naložba je ocenjena na 3,4 milijona evrov, potekala bo v dveh fazah, končana pa bo v prvi polovici leta 2010. Župan Jankovič je med nosilne projekte svojega predvolilnega programa uvrstil tudi sanacijo vode v Ljubljanici, tako da bi se bilo mogoče na Špici kopati že leta 2012.

Razpis čez dva meseca
Arhitekturni projekt obnove je izdelal biro Atelier arhitekti, izvajalca del pa bo MOL čez dva meseca izbrala na razpisu. Obnovili bodo nabrežje ob Špici, poleg tega pa uredili pristan v Grubarjevem prekopu, prulsko avenijo in brv, ki bo Prulsko cesto povezovala z Ižansko. Ureditev priobalnega dela bo končana do konca leta 2009, hitrost ureditve prulske avenije pa je odvisna predvsem od hitrosti pridobivanja zemljišč.

Špica leta 2008, po skoraj 30 letih zanemarjenosti. © Anže Petrič

 
Kopanje v Ljubljanici
˝Mislim, da je do leta 2012 mogoče zagotoviti dvig kakovosti Ljubljanice. Sta pa za to potrebni politična volja in finančna sredstva. Ker Ljubljanica teče po ilovnatih tleh, ima veliko regeneracijsko sposobnost. Ko bodo vanjo nehali vdirati izlivi fekalij in industrijskih odplak, se bo reka hitro prečstila. Da bi to bilo mogoče, je treba urediti celovit sistem kanalizacije na Rakovi jelši,˝ pravi ekolog Anton Komat . Mateja Poje z agencije za okolje pa je pojasnila, da kakovost Ljubljanice večkrat na leto preverjajo v Črni vasi, na Livadi in v Zalogu. ˝Kakovost vode je v Črni vasi in na Livadi že dolgo dobra, v Zalogu pa je zaradi greznic in industrijskih odplak precej slabša. Na sami Špici ne opravljamo meritev, vendar voda tam zdaj ni primerna za kopanje,˝ dodaja.

MINI INTERVJU: Črtomir Mihelj, profesor na ljubljanski fakulteti za arhitekturo


Kako je bila urejena Špica, ko je bilo na njej kopališu010De?
Špica je bila v petdesetih letih lepo urejena. Občuten je bil Plečnikov duh, stilsko gledano pa je bilo kopališče skladno z arhitekturnimi načeli tridesetih let.

Koliko ljudi se je ob pomladnih dneh zbralo ob reki?

Ob koncu tedna je bila Špica vselej polna. Na njej se je običajno zbralo tudi več kot 500 ljudi.

Ste se tudi vi tedaj kopali v Ljubljanici?

Seveda sem se kopal tudi jaz. V Ljubljanici sem se kot otrok naučil plavati. Na Špico smo hodili vsi.

Kdaj so kopališče na Špici dokončno zaprli?

Zaprli so ga leta 1957. Tedaj so podrli most, prek katerega se je s Špice dalo priti na trnovsko stran, in jez, ki je kopališče ločeval od Grubarjevega prekopa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.