Slovenija
10498 ogledov

"Čista neresnica" Mira Cerarja in RTV prispevek

O neresnicah in plasiranju laži in polresnicah na primeru prispevka o RTV.

"Kar zadeva RTV naročnine, pa je čista neresnica, izmišljotina. Nikoli se nismo v koaliciji, na vladi, medresorsko pogovarjali o zvišanju – to je nekdo plasiral kot laž na velikih platnicah in straneh raznih časopisov – ki ne preverjajo, za kaj v resnici gre, vsaj ne zadosti –, samo zato, da bi prikazal vlado kot neko strašilo, ki želi ljudem slabo," se je na vprašanje novinarke POP TV Suzane Perman o reorganizaciji RTV prispevka, po katerem naj bi nekateri plačevali več, odzval v intervjuju premier Miro Cerar.

Barbara Eržen | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Njegova trditev seveda ni "čista neresnica" kot to očita drugim, a hkrati predsednik vlade ni odgovoril na zastavljeno vprašanje, prav tako pa prav gotovo ni žrtev zarote medijev, kot je želel z retoriko ameriškega predsednika Donalda Trumpa in #lažnihnovic, prikazati.

Predlog zakona o RTV oziroma bolje rečeno osnutek, ki smo ga pridobili na Žurnalu24, ne prinaša absolutnega zvišanja prispevka, ampak med drugim predstavlja dve možnosti, kar smo jasno zapisali. Iz osnutka izhaja, da je minister Anton Peršak, ki bdi nad zakonom, premišljeval, da bi – kot rečeno – "izboljšal" trenutno verzijo ali pa bi uvedel možnost plačevanja glede na dohodek.

Slednja različica, ki je tako razburila javnost, pa bi za nekatere – kot je vprašala Suzana Perman - prav gotovo prinesla povišanje prispevka! A res je tudi, da ne bi pomenila absolutnega zvišanja za vse. "Primite se za denarnice: Minister Peršak napoveduje novo povišanje RTV-prispevka!," so na primer pri površnem povzemanju nas in Financ zapisali na spletni strani Novi24TV.

Del osnutka, ki smo ga pridobili in govori o RTV prispevku, objavljamo spodaj.

Zdaj pa še k drugemu delu odgovora predsednika vlade: "Nikoli se na vladi nismo o tem pogovarjali na vladi ali koaliciji."

Morda res, se je pa o tem pogovarjal minister s svojimi sodelavci in po naši objavi skoraj gotovo tudi svojim strankarskim šefom Karlom Erjavcem. Slednji je tako po vrhu stranke prejšnji teden in nekaj dni po objavi možni spremembe prispevka povedal: "Naj zelo jasno povem, da tukaj ne bo nobene spremembe. Da minister ne bo predlagal nobene spremembe RTV prispevka in da RTV prispevek ostane, tako kot je. To je tudi stališče stranke Desus."

Tudi minister pa je danes za STA nekoliko poskušal omiliti zmešnjavo in povedal, da ena od "idej v starem internem gradivu ministrstva, ki so ga uporabljali v notranji razpravi s koalicijskimi poslanci". Da pa so gradivo zdaj uporabljali kot pripomoček "zaradi neke notranje razprave s koalicijskimi poslanci".  Če bi se kdaj razmišljalo o spremembah, je to le ena od idej, je pojasnil minister in s tem nasprotoval izjavam predsednika vlade, ki je še v petek trdil, da se koalicija o čem takem sploh ni pogovarjala. Kako prosim torej!?

No, pa naj pripomnimo še enkrat, da na ministrstvu za kulturo tekom priprave našega prispevka o njihovem osnutku zakona niso bili dostopni za nikakršna vsebinska pojasnila. So pa odgovorili, da je "novi Zakon o RTV še vedno le v fazi delovnega osnutka, katerega posamezne nedokončane predlagane rešitve niso usklajene niti z RTV Slovenijo kot ključnim deležnikom, zato posameznih rešitev, ki jih omenjate, ne moremo komentirati".

Plasirana laž in čista neresnica, da bi prikazal vlado kot neko strašilo, ki želi ljudem slabo? No, predsednik vlade bi z lahkoto odvrnil, da je bila reorganizacija RTV prispevka le ena od idej ministra in njegove ekipe, ki ni usklajena, sam z njo ne soglaša in se ne bo zgodila, a je izbral povsem drugačno retoriko. Takšno, kot smo jo pred predsedniškimi volitvami prvič opazili v Združenih državah Amerike in jo lahko opazimo tudi deloma na strani slovenske desnice, v kateri mediji nastopajo kot zlobni sovražniki. Za demokratično državo neprimerno retoriko.

 | Avtor:

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 13:44 20.september 2017.

    Čista neresnica je po domače LAŽ !

  • Ivo 13:31 19.september 2017.

    Kaj ni ta vlada obljubljala, da bo ukinila dodatno zdravstveno zavarovanje, RTV prispevek? Naredila ni še nič od tega.

  • Pepe007 12:55 19.september 2017.

    Očitno je, da so mediji zapustili svojega ljubljenčka.