Slovenija
13 ogledov

Čista voda leta 2011?

Delavci dokončujejo zunanjo okolico in gradnjo prostorov, potrebnih za zagon čis Žurnal24 main
Infrastruktura. Odvajanje in čiščenje odpadnih voda naj bi uredili do leta 2014.

V Občini Šentjernej še vedno nimajo urejenega kanalizacijskega sistema in čistilne naprave, ki bi čistila odpadne vode. Ker pa je občina za gradnjo potrebne infrastrukture za odvajanje in čiščenje odpadne vode prejela okoli štiri milijone evrov evropskih sredstev, naj bi jim večino kanalizacije uspelo urediti v tem mandatu, čistilna naprava pa naj bi začela obratovati prihodnje leto, je pojasnil župan Franc Hudoklin.

V dveh fazah
Denar iz kohezijskega sklada nameravajo porabiti za prvo fazo, v sklopu katere bodo uredili 15 kilometrov glavnih vodov, in sicer v Šentjerneju, na Vrhu pri Šentjerneju, Dobravici, Gorenji Brezovici in v Šmalčji vasi. “S tem bomo pokrili približno 80 odstotkov kanalizacijskega sistema v občini,” je izpostavil Hudoklin. Preostalih 20 odstotkov pa naj bi v sklopu druge faze zgradil koncesionar. “Tako bomo lahko sledili navodilom Evropske unije, da mora biti do leta 2017 vsako gospodinjstvo priključeno na kanalizacijo. Upam, da bodo zadeve tekle tako, kot smo jih začrtali, in da bomo zadevo uspešno končali v tem mandatu,” je dodal.

Še zunanja ureditev

Čistilna naprava, ki so jo do zdaj gradili z denarjem od taks in s katero bo po izgradnji 25 let upravljal koncesionar, je zgrajena do tretje faze. “Izvajalec del zdaj dokončuje zunanjo ureditev. Na osnovi razgovorov in dokumentov, ki smo jih podpisali s službo vlade za lokalno samoupravo in tudi z ministrstvom za okolje in prostor, mora čistilna naprava začeti poskusno obratovati prihodnje leto,” je še pojasnil župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.