Slovenija > Črna kronika
1427 ogledov

35 osumljenih, ker so neupravičeno dajali kredite

NLB Boštjan Tacol
Banke so oškodovali za najmanj 850 tisoč evrov.

Ljubljanski kriminalisti so včeraj izvedli preko dvajset hišnih in osebnih preiskav. "Pri tem so poleg listinske dokumentacije osumljencem zasegli tudi gotovino in druge vredne predmete," pojasnuje Maja Ciperle Adlešič iz PU Ljubljana. Pet osumljencev je še vedno v pridržanju.

Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije PU Ljubljana Martin Rupnik je  po poročanju spletnega portala 24ur.com danes povedal, da policija zaradi kaznivega dejanja nedovoljenega sprejemanja in dajanja daril obravnava 35 osumljencev, ki so delovali v vsaj šestih bankah po Sloveniji. 

Z urejanjem kreditov kreditno nesposobnim so banke po navedbah portala oškodovali za najmanj 850 tisoč evrov. Zneski kreditov so bili večinoma manjši, a nekateri so segali tudi preko 100 tisoč evrov.

Med preiskovanimi so po besedah Rupnika uslužbenci banke za področje urajanja kreditov in ne vodstvene osebe. Vsi so slovenski državljani.

banka NLB Slovenija V bankah kriminalistične preiskave

Zagrožena kazen do pet let zapora

Za kaznivo dejanje Nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril je zagrožena kazen do pet let zapora.

Hišne preiskave zaradi zbiranja dokazov za potrjevanej utemeljenega suma storitve več korupcijskih kaznivih dejanj so včeraj potekale na območjih PU Ljubljana, PU Koper in PU Kranj, tako pri fizičnih kot pri pravnih osebah. Na terenu je bilo več kot 100 kriminalistov in policistov. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 13:17 12.junij 2018.

    35 osumljenih...............kurji tatovi !