Slovenija > Črna kronika
16105 ogledov

"40 konj v grozovitih pogojih, nekaj poginulih"

konji Profimedias
"Danes je bila inšpekcija, v sodelovanju s policijo, več ur na delu v Velikem Ločniku. Iz zanesljivega vira sem izvedela, da je tam našla več kot 40 konj v grozovitih pogojih, nekaj je bilo celo poginulih," se glasi zapis na Facebook strani Društva za zaščito konj.

"Da je bilo stanje še hujše kot takrat v Grosupljem. Da so živali do trebuhov stale v iztrebkih in urinu in da doslej kaj takšnega še nihče ni videl. Povedano mi je bilo, da je stanje več kot katastrofalno," sporočajo iz društva.

Če so navedbe društva resnične, so konji kljub intervenciji pristojnih služb ostali v grozljih razmerah: "Vem samo, da živali še niso bile odvzete, ker tako velikega števila ne more takoj prevzeti nihče. Država pa nima svojih hlevov, kamor bi te živali lahko urgentno, vsaj začasno, odpeljala in nastanila." Zapis je včerajšnji.

"Kje bo torej pristalo teh 40 konj? Jih bodo odpeljeli v klavnico, jih bodo primorani uspavati? Kaj se bo zgodilo z njimi? Danes so še vedno tam. Tudi jutri in pojutrišnjem bodo. V ponedeljek pa se bo odločalo o njihovih nadaljnih usodah. Naj jim Bog pomaga, ker Slovenci jim ne moremo. Žalostno, toda resnično," so sklenili zapis v društvu. 

Policija: Preiskava poteka

Nekaj vprašanj glede primera smo poslali na pristojno PU Ljubljana, s katere smo prejeli odgovor, da so bili o sumu neprimernega ravnanja z domačimi živalmi na območju občine Velike Lašče obveščeni v petek. 

"Policisti so na kraju zaznali sume kaznivih dejanj s poglavja kaznivih dejanj zoper okolje, prostor in naravne dobrine in nadaljujejo z zbiranjem obvestil. O vseh okoliščinah in ugotovitvah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo," so nam odgovorili in poudarili, da nam drugih podrobnosti zaradi interesa preiskave ne morejo podati. 

Posredovali so tudi pristojni inšpektorji Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Njihove odgovore še pričakujemo.

*Fotografija je simbolična.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • brkolin6 11:42 09.maj 2022.

    Pristojni(policija in inšpekcija) naj temeljito preiščejo še dozdajšnjega "njegovega" veterinarja in kam je te živali prodajal ter zakopaval poginule živali(okoliški gozd).Mogoče so tudi"grobovi" po gozdu vzrok za spore s sosedi...,sprt je pa itak s pol Slovenije....(kaj pa elektrika in voda ...prikaži več brez števca??)....in še in še...

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:15 08.maj 2022.

    Sramota za državo! Takim inšepektorjem pa bi bilo potrbno vzeti licence, ne da se jih vsak mesec še nagradi z dobro plačo.

  • rd2dmk2 16:33 08.maj 2022.

    tolk o nekih "kmetih", ki so to samo zato da se dobiva državni denar. inpšekcije pa žal jih je na vseh področjih premalo , tiste, ki pa so so pa večinoma brezveze. da začenemo od občinskih redarjev, ko ga rabiš ...prikaži več ima nekje drugje "nujen" opravek. s kmeti pa tako, preglejte subvencije , pa boste videli zakaj je kdo danes kmet. in tudi kaj se dela z zemljo. denacionalizirani lastniki gozdov sekajo, kot da bo jutri sodni dan, kmetje, ki ne vedo razliko med kravo in konjem pa imajo zemljo.