Slovenija
1920 ogledov

Zaščitniki živali na nogah: Konji in psi v prvih vrstah, policisti pa s solzivcem

protest proti PCT Anže Petkovšek Protest proti PCT
"Čemu se živali sploh vključuje v proteste, kjer ste več kot očitno pričakovali izgrede in uporabo plinskih sredstev," se sprašujejo v društvu.

Na zadnjih protestih proti uvajanju pogoja PCT v Ljubljani je prišlo do številnih incidentov, v katerih je policija uporabila plinska sredstva in vodni top. Čeprav je uporabila več kot 400 plinskih nabojev in plinskih bomb, plinska sredstva pa so bila primešana tudi vodnemu curku, policija očitke o prekomerni uporabi sile zanika.

Policijske konje in pse so "pridno zalivali z vodnim topom"

Je pa uporaba plinskih sredstev ob prisotnosti policijskih psov in konjev razburila ljubitelje živali, ki so opozorili, da je na protestih policija "v prvih vrstah izpostavila tudi policijske konje in pse, ki so jih pridno zalivali z vodnim topom, vodi pa je bila dodana tudi zmes plinskega sredstva"

"Da imajo uporabljena plinska sredstva majhne posledice, je daleč od resnice, sploh pri nemočnih živalih, ki jim nihče ni pomagal in spiral dihalnih poti in sluznic," so opozorili v društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka.

protest proti PCT Protesti Slovenija Ljubljana še zvečer v dimu. Poškodovanih več ljudi.

Težave so imele tudi ptice in mačke

Kot so pojasnili, je bil uporabljen plin CS, ki se močneje in hitreje veže na navlaženo oziroma mokro kožo ter povzroča nekontrolirano solzenje, mišične krče vek, kašelj, hude glavobole, omedlevico, oteženo dihanje, povečano izločanje sline, kožne reakcije in druge resne simptome (laringospazem, pulmonalni edem in krvavitve, srčni infarkt). "Pri pticah nastopi smrt v nekaj sekundah, pri mačkah pa v visoko koncentrirani in dlje časa trajajoči izpostavljenosti," so zapisali v objavi na facebooku.

Opozorili so tudi, da se plin CS preko vode izliva v reke in posledično v morje, kjer je lahko smrtonosen tudi za vodne živali. 

"Čemu se živali sploh vključuje v proteste, kjer ste več kot očitno pričakovali izgrede in uporabo plinskih sredstev? Čemu so te živali stale v prvih vrstah, da ste jih sami zalivali z vodnim topom in jih niste pravočasno umaknili? Čemu jim niste priskrbeli primerne opreme in veterinarske oskrbe po tem, ko so imeli tako konji kot psi hude respiratorne stiske?"

Za pojasnila smo se obrnili tudi na policijo. Njihov odgovor bomo objavili, ko ga prejmemo.

V primeru izpostavljenosti solzivcu CS v zaprtih prostorih lahko pride tudi do smrti

Da plinska sredstva nikakor niso nedolžna, je v znanstvenem komentarju za Radio Študent že pred časom opozoril Luka Stegne s Fakultete za farmacijo. Problematičen je tudi vpliv solzivca na ženske, saj da "med protestnicami pri nas in po svetu poznamo primere, ko se je po izpostavitvi dražeči tekočini pojavila oblika izvenciklične krvavitve". Podobne težave naj bi imele tudi slovenske protestnice.

Kot je pojasnil, solzivce v grobem razvrščamo v dve skupini glede na način uporabe: solzivce v spreju in solzivce v kanistrih. Plin CS spada med solzivce v kanistrih. "V zvezi s solzivcem CS je bilo dokumentiranih tudi veliko smrtnih primerov zaradi izpostavitve aerosolu solzivca v zaprtih prostorih, na primer v jarkih in predorih vietnamske vojne, kjer je bil CS sploh prvič uporabljen. Nič manj nevaren ni bil med revolucijami arabske pomladi. Do smrti pride zaradi dolgotrajne in intenzivne dihalne stiske kot posledice bronhokonstrikcije. Skupna razlika kanistrskih solzivcev do kapsaicina je, da se ne uporabljajo v tradicionalni prehrani; so namreč razmeroma novi, sintezni produkti, do stika z njimi pa pride največkrat v težavnih terenskih razmerah – v vojnah ali ko oblast uporabi nasilje –, kar otežuje znanstveno raziskovanje njihovih učinkov," je zapisal.

protest proti PCT Slovenija "V Ljubljani vojno stanje, na Brdu nasmehi in dobrikanje politične elite"

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 17
  • nenad_brigita 09:14 08.oktober 2021.

    Psa je policaj pripeljal zato, da se lahko hvali, da imata oba skupaj dokončano osnovno šolo.

  • Naklonsky 13:53 07.oktober 2021.

    Pa naj policaji jahajo dvonožne zaščitnike namesto konj, pa bo!

  • bobubob 13:41 07.oktober 2021.

    Vsi, na tej ali oni strani, dvo ali štirinožni, vsi trpijo zaradi pogoltnosti enih in istih osebkov. Slovenske vlade so vedno znale deliti ljudi in biti na oblasti, vladati pa ne. Volitve same po sebi ne pomenijo nič, če pred ...prikaži večred tem ni temeljitega premisleka volilcev.

Sorodne novice