Slovenija > Črna kronika
2728 ogledov

Bivši partnerki z bejzbolskim kijem razbil glavo

Šočri Mehmeti Večer Šočri Mehmeti
Šočri Mehmeti, ki med drugim tudi trdi, da so mu prisluškovali po telefonu, in da je za grožnjami stal kar sam Janez Janša, skuša dokazati svojo neprištevnost.

Blokovsko naselje v Mariboru je bilo konec lanskega aprila prizorišče krvavega napada. Šočri Mehmeti je 34-letno bivšo partnerico čakal v zasedi in jo, menda iz maščevalnosti in ljubosumja, napadel, ko je na zelenici blizu svojega doma v blokovskem naselju česala psa. "Evo ti, k..., na," je tedaj dejal po poročanju Večera in jo pričel pretepati z bejzbolskim kijem.

Potem ko jo je udaril po glavi, jo je poškropil s solzivcem in nadaljeval s pretepanjem po celem telesu. Nesrečnico je rešil nekdanji policist, ki je pregnal takrat 47-letnega storilca in poklical pomoč. Iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so policiji kmalu po sprejemu sporočili, da je žrtev izredno hudo poškodovana, imela je zlomljeno lobanjo in odrgnino na možganih, in je v smrtni nevarnosti. Življenje so ji k sreči rešili, posledice napada, fizične in psihične, pa še čuti.

Različna mnenja psihiatrov

Preiskovalni sodnik je za Mehmetija odredil pripor, vendar so ga zaradi ocene izvedenca psihiatrične stroke Mladena Vrabiča, da je bil v času storitve dejanja poskusa umora zaradi duševne motnje in možganske okvare neprišteven, namestili na oddelku za forenzično psihiatrijo v Mariboru, kjer je še zdaj. 

To bi pomenilo, da mu bodo namesto zaporne kazni izrekli varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstveni ustanovi, a je prišlo do zapleta. Sodnica Maša Blažeka je morala namreč pridobiti še drugo izvedensko mnenje, a se strokovnjaki iz komisije za fakultetna izvedeniška mnenja niso strinjali z izvedencem Vrabičem. Po njihovem – komisijo na sodišču zastopa psihiater Peter Pregelj - obdolženi v času dejanja ni bil neprišteven, ampak je bila njegova sposobnost razumeti pomen dejanja in imeti v oblasti svoje ravnanje (zgolj) bistveno zmanjšana. 

Okrožna državna tožilka Tadeja Majcen je tako decembra lani predlagala, naj sodišče Vrabiča in komisijo za fakultetna izvedenska mnenja pozove k dopolnitvi mnenja in jih seznani še s tretjim izvedeniškim mnenjem s področja psihiatrije, tega so za Mehmetija izdelali v preteklosti za potrebe v postopku na murskosoboškem okrajnem sodišču. 

Avtomobilske gume naj bi ga varovale pred kroglami

Mehmetijev zagovornik Andrej Pipuš, ki tudi skuša dokazati, da je njegov klient neprišteven, je sodišče prosil, da bi pridobilo podatke s centra za socialno delo. Dve svetovalni delavki sta marca 2021 obiskali Mehmetija in takrat sestavili zapisnik, v katerem so, tako Pipuš, trditve obdolženega, ki "ki kažejo na njegovo psihično motenost"

Mehmeti je sicer nerazumljivo opisoval odnos z žrtvijo, razlagal pa še, da mu “hekajo” prek interneta, prisluškujejo njegovemu telefonu, in da se več čas počuti ogroženega. Pred okna svojega stanovanja je zato naložil avtomobilske gume, da bi ga branile pred morebitnim strelskim napadom. Za grožnjami naj bi po njegovem stal kar nekdanji premier Janez Janša. Slednjemu naj bi tudi pošiljal pisma.

Razširil svoj zagovor

Obravnava se je na mariborskem okrožnem sodišču nadaljevala danes, a je dopolnitev svojega izvedenskega mnenja posredoval samo Vrabič. Zagovornik Pipuš je predlagal vpogled v poročilo svetovalnih delavk in njuno zaslišanje, ter vpogled v pisma, poslana Janši, ter še poizvedbo na uradu vlade o teh pisanjih. Tožilka ni nasprotovala vpogledu, zato pa tako zaslišanju kot poizvedbam pri vladi, ker da je že vse v sodnem spisu. 

Je pa včeraj Mehmeti še nekoliko razširil svoj zagovor: “Spomnim se, da sem se pripeljal do prvega križišča in jo videl (žrtev, op. a.) na prehodu za pešce s pištolo v rokah. Slišal sem glas ‘Ubila te bom’. Čutil sem se ogroženega, potem se ne spomnim ničesar več.” 

Sodišče bo počakalo na dopolnitev izvedenskega mnenja, obravnava se bo predvidoma nadaljevala 23. marca. 
Pohar Vinko sodišče Celje 2.3.2023 Slovenija Z nožem nad spečega cimra, odnesel jo je s pol nižjo sankcijo

 

Komentarjev 2