Slovenija > Črna kronika
10630 ogledov

Cakićev brat: "Vedel sem, da ga nekaj muči"

Stefan Cakić, Sojenje
1/9
Anže Petkovšek
Sodišče danes zaslišuje Cakićeve starše in brata.

Na sojenju 21-letnemu Stefanu Cakiću, obtoženemu uboja Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšanje prištevnosti, danes zaslišujejo Cakićeve starše in brata. Cakićeva mama je zaposlena na carinski upravi, oče pa dela kot varnostnik v različnih lokalih.

Aleksander Cakić danes pred senatom ni želel pričati, zato je sodnik prebral zapisnik zaslišanja pred preiskovalnim sodnikom. "Ko se je vrnil iz tujske legije, je bil popolnoma spremenjen, veliko je popival in začel jemati kokain. Vedel sem, da ga nekaj muči, vendar o tem ni hotel govoriti. Povedal je le, da so ga veliko pretepali, posebej v času usposabljanja, prve širi mesece," je v zaslišanju pred preiskovalnim sodnikom 5. julija lani povedal brat Stefana Cakića Aleksander.

Stefan Cakić, Sojenje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Glede na moje ugotovitve je tudi sam žrtev določenih zelo neprijetnih življenjskih okoliščin. Verjetno je imel že v otroštvu določene negativne izkušnje, tujska legija pa je bila tista, ki je na njegovo življenje bistveno vplivala in ga spremenila," je na prejšnjem zaslišanju dejal sodni izvedenec klinične psihologije Tristan Rigler.

Stefan Cakić izvedenci Slovenija Stefana Cakića, morilca Gašperja Tiča, tujska legija doživljensko spremenila

Stefan Cakić, Sojenje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ubijal v afektu

Po mnenju izvedenca psihiatrične stroke Gorazda V. Mrevljeta je bil Cakić med ubojem igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti. Razlog za to je Cakićeva šibka osebnostna struktura: je infantilen, naiven in odvisen od odnosov s starejšimi in vplivnimi osebami, ki jim je pripravljen nekritično slediti, je ocenil strokovnjak. Poleg tega je bil pod vplivom alkohola in kokaina. Mrevlje ugotavlja tudi, da je Cakić ravnal v afektu, kar dokazuje 17 vbodnih ran, ki jih je z nožem zadal Tiču.

Afekt oziroma čustveno stanje, ko čustva jeze lahko zameglijo možnost racionalnega odločanja, lahko traja minuto ali dve, pravi Mrevlje. Strokovnjaki sodne medicine so medtem ugotovili, da je glede na krvne sledi, spopad Cakića in Tiča najverjetneje trajal vsaj od pet do deset, lahko tudi petnajst minut.

Stefan Cakić Izvedenec Slovenija Novo na sojenju v primeru smrti Gašperja Tiča

Stefan Cakić, Sojenje | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Koda za ubijanje

Mrevlje ocenjuje, da je Cakić dejanje umora storil v afektu, ki je bil posledica "nekega dramatičnega dogajanja" pred tem. "Ne gre samo za odziv na alkohol in kokain, nekaj je bilo, kar je bil triger. Način dejanja kaže na to, da je bila prisotna čustvena dimenzija, sposobnost obvladovanja pa popolnoma izključena." Mrevlje ne izključuje možnosti, da se je v afektu v njem sprožila nekakšna koda in se je odzval, kot je bil naučen v tujski legiji, kjer kot pravi strokovnjak, vzgajajo "stroje za ubijanje".

Več sledi ...

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Žurnalček 13:56 10.april 2018.

    Vsak ki pride iz vojske se v njej spremeni . To je normalno in ne bolezen ! No pa očeta lahko vprašate , kako ni pri umoru v Tivoliju nič videl , ko je bil zraven na pol metra , ...prikaži več sedaj ko pa ni bil zraven, pa na veliko govori !

  • Avatar praufo
    praufo 13:04 10.april 2018.

    vsak dan je na sporedu tale Cakić, WhoThFk is cakić? sodniki pa tožilci bodo molzli državni badžet za take izmečke, da se bodo v nedogled pregovarjal, kaj je blo, če je blo, kaj kmalu bo pa oproščen, odvetniki pa zopet ...prikaži več z nekaj jurjev debelejšo denarnico, pa kaj še hočemo saj imamo visoke davke

  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 11:25 10.april 2018.

    ta fant je nedvomno potreben psihiatričnega zdravljenja, vprašanje pa je, če mu tujska legija ni pustila tako trajne posledice, da bi v podobnem primeru kot je bil z igralcem Tičem na svobodi spet ubijal.