Slovenija > Črna kronika
10037 ogledov

Stefana Cakića, morilca Gašperja Tiča, tujska legija doživljensko spremenila

Stefan Cakić Anže Petkovšek
Tudi Cakić je žrtev, pravi sodni izvedenec psihologije.

Na sojenju 21-letnemu Stefanu Cakiću, obtoženemu uboja Gašperja Tiča, so danes zaslišali izvedenca psihiatrične stroke. "Ugotavljal sem predvsem določene nezrele osebnostne lastnosti, nisem pa ugotavljal, da bi bila to oseba, ki je psihopatsko naravnana in bi bila namerno usmerjena k temu, da bi škodovala drugi osebi. To je bistvo, mislim, da nam je glede na tragičnost dogodka zelo težko videti Stefana Cakića tudi kot žrtev, ne samo storilca," je po današnji obravnavi poudaril sodni izvedenec za psihologijo Tristan Rigler. 

Izvedenec: Cakić je žrtev tudi sam

"Glede na to, da je tudi medijsko izpostavljen in tudi objektivno, je on storilec groznega dejanja, ker je nekomu vzel življenje. In avtomatično smo manj naklonjeni temu, da ga vidimo kot žrtev. Glede na moje ugotovitve je tudi sam žrtev določenih zelo neprijetnih življenjskih okoliščin. Verjetno je imel že v otroštvu določene negativne izkušnje, tujska legija pa je bila tista, ki je na njegovo življenje bistveno vplivala in ga spremenila," pojasnjuje Rigler. Cakić je usposabljanje v tujski legiji začel junija 2015, dobro leto kasneje, oktobra 2016 je dezertiral, vmes pa ni sodeloval v nobeni akciji.

Cakić zapustil sojene

Stefan Cakić je danes na sodišče prišel precej drugačen kot na siceršnja sojenja, videti je bil izjemno utrujen. Sodni senat je ugodil njegovi želji, da glavna obravnava poteka brez njega, čeprav je tožilka menila, da Cakić želi dvorano zapustiti, ker je na vrsti pričanje psihiatrov.

Stefan Cakić | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Ko govori o Tiču, je na robu solz

"Cakić mi ni deloval zaskrbljeno, dogajanje tiste noči opisuje prostodušno, na robu solz pa je bil, ko je opisoval pokojnika, ki mu je pomagal v stiski in odprl drug pogled na svet," obtoženca opisuje sodni izvedenec Gorazd V. Mrevlje. Cakića je dojel kot infantilnega mladega moškega, ki je v nekoliko zakasneli, pozni puberteti. Je zelo naiven, podrejene do pomembnih ljudi, ki jim je pripravljen slediti in si želi biti v njihovi bližini. Je negotov, neprijetnih občutkov ne zna razrešiti in se zato zateka k alkoholu in kokainu, Cakića opisuje psihiater.

Dejanje storjeno v afektu

Pri pretirano sumničavem človeku, kot je Cakić, lahko določena situacija v trenutku izzove neustrezen odziv, uživanje kokain pa pri Cakiću to še potencira. Mrevlje ocenjuje, da je Cakić dejanje umora storil v afektu, ki je bil posledica "nekega dramatičnega dogajanja" pred tem ter velikih količin alkohola in kokaina. Afekt oziroma čustveno stanje, ko čustva jeze lahko zameglijo možnost racionalnega odločanja, lahko traja minuto ali dve, pravi Mrevlje. Izjemoma bi lahko trajala tudi več, pravi izvedenec, vendar za to oceno nima dovolj podatkov. "Ne gre samo za odziv na alkohol in kokain, nekaj je bilo, kar je bil triger. Način dejanja kaže na to, da je bila prisotna čustvena dimenzija, sposobnost obvladovanja pa popolnoma izključena."

Tiča zabadal, ko je bil ta že nemočen

Izvedenci z Inštituta za sodno medicino so ocenili, da je celotno dogajanje trajalo od pet do 10 minut, morda tudi več. Tožilka Tamara Gregorčič je želela vedeti, ali so bili zadnji trije vbodi, ko se Tič ni več branil in je že nemočen ležal, prav tako povzročeni v afektu. Izvedenec je odgovoril nikalno, a dodal, da tudi tega ne more trditi z gotovostjo.

Sodišče Sojenje Slovenija Cakić se usodnega večera spominja v slikah

Luknje v spominu

Cakić ima čustveno osebnostno motnjo, zaradi katere ne vidi svojega deleža krivde, ne pozna slabe vesti, nima sposobnosti empatije, ugotavlja psihiater. Do tega, da se Cakić določenih delov dogajanja ne spominja, je posledica velikih količin zaužitih psihoaktivnih snovi ter tega, lahko pa gre tudi za to, da je Cakić, potem, ko je ugotovil, kaj je storil, dejanje v spominu zabrisal. Cakić se skuša izogniti opisu tega, kar se je dejansko dogajalo, ne gre pa pri tem za namerno simuliranje, ocenjuje psihiater.

 

 

 

 

Komentarjev 8
  • Žurnalček 16:27 08.april 2018.

    Mel je doma vzor za odhod na stranpota !

  • ode 18:23 07.april 2018.

    Njegov odvetnik je ubral drugo taktiko. Cakič dela, počne ali se pretvarja natanko tako, kot mu naroča njegov odvetnik. Tukaj ni noibene depresije, travme iz otroštva ali iz tujske legije. Gre za čisto preračunljivost, kako se kot morilec izmazati z ...prikaži več najnižjo možno kaznijo ali celo brez nje.

  • miki1234 07:31 07.april 2018.

    cakić ni nobena žrtev, je pshiopatski morilec. sploh ni kaj za razmišljat kam sodi... v zapor doživljenjsko.