Slovenija > Črna kronika
16033 ogledov

Če mu ne bi pomagali, bi mu roko odgriznil

Staffordshirski terier
Srečanje moškega s podivjanim psom bi bilo usodno, če mu ne bi pomagala trojica mimoidočih.

Dvajset policistov in policistk, dva vojaka ter sedem občanov je v ponedeljek prejelo medalje za hrabrost in požrtvovalnost. Med njimi so bili tudi Sergej Izgoršek, Gorazd Šajtegel in Aleš Zupanc, ki so bili 3. novembra lani v Zasavju priča izjemno nevarnemu dogodku. Zaradi njihovega poguma in požrtvovalnosti se vse skupaj ni končalo tragično, poškodovani moški jo je odnesel "le" s poškodbami.

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost Slovenija Mrzlična borba za življenje, štela je vsaka sekunda

V enem od križišč v Hrastniku je starejšega moškega, medtem ko je sprehajal svojega psa, napadel ameriški staffordski terier. Občan se ga je otepal, a je pri tem padel po tleh. Zaradi ugrizov, ki so mu povsem zmalinčili roke, mu je zmanjkovalo moči in klical je na pomoč, medtem ko se je popadljivi terier agresivno zaganjal tudi v njegovega psa. 

"Pred nami se je pripeljal moški, ki je bil večji, kot midva oba skupaj, a je le z vpil na psa in trobil," je ob podelitvi medalj povedal Sergej Izgoršek, ki je psa onemogočil z zidarskim kladivom."Jaz sem videl, da je treba dejansko ukrepati, šele naknadno sem ugotovil, da gre za očetovega prijatelja."

Aleš Zupanc je medtem poklical pomoč in v nadaljevanju preprečil psu, da bi se vrnil do poškodovanega. "Če nas ne bi bilo, bi mu verjetno odtrgal roko," je v ponedeljek povedal Zupanc. "Verjetno bi bilo po njem, ker je pes ves čas ciljal na vrat," je dodal Izgoršek. "Moški ni imel več nobene moči, zato sem mu rekel, naj se nekako na njega vrže, da bo pes izpostavil glavo in ga bom lahko udaril s kladivom."

"Ni bilo časa za razmišljanje"

Aleš Zupanc (levo) in Sergej Izgoršek (desno) | Avtor: Žurna24 Žurna24
Prejemniki medalj za požrtvovalnost so delovali po notranjem vzgibu. "Ko je bilo treba ranjencu pomagati, ni bilo dosti časa za razmišljanje, kaj bo, če pes pride nazaj," je dejal Izgoršek. "Krvavitev je bilo treba zaustaviti, drugo mi ni šlo po glavi."  Zupanc pa je dodal: "Adrenalin je deloval."

Izgoršek je sicer psa najprej poskušal onemogočiti s palico, a ni pomagalo. "Dejansko sem ga udaril s palico, a ni odreagiral," je pojasnil. "Tista palica je bila, kot bi ga pobožal. Videl sem, da bo treba uporabiti nekaj drugega." Ker se ukvarja z gradbeništvom, je imel v avtomobilu nekaj orodja, med drugim tudi zidarsko kladivo, s katerim je onemogočil psa. 

Stafordski terier Nov napad psa Slovenija Pes ga je zagrabil in ni izpustil

Zupanc se je zapeljal za psom, ki je pobegnil po ulici, ter mu z vijuganjem levo in desno uspešno preprečil možnost ponovnega napada. Naposled je izjemno razdraženega psa izrinil s ceste in ga ujel ob škarpo, kjer mu je pes na vozilu celo pregriznil obe sprednji pnevmatiki. K sreči so tedaj na kraj prispeli tudi hrastniški policisti in nevarnega psa s streli pokončali. 

Trojica je s hitrim, učinkovitim in prisebnim ravnanjem, s katerim se je zavestno izpostavila ugrizom podivjanega psa, napadenemu moškemu rešila življenje.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 6
  • mph 13:16 16.junij 2018.

    Tako bi morali takoj pokončat še lastnika, saj vsi pravijo, da pač pes ni kriv, da je kriv lastnik, mar ne.

  • jakec1575 11:36 16.junij 2018.

    Vsakemu psu se lahko sname. Vonj, smrad, hormoni.... ampak ene pasme so bolj nevarne od drugih. In ce lastniki v sloveniji dosledno ne upoštevajo uporabo nagobcnikov in ustreznih povodcev, potem je treba v sloveniji dolocene pasme prepovedati. Kaj nam pomaga:" ...prikaži več sej nas ni tak, ni hotel..." Ko je skoda narejena, se je ne da popravit. pogrizen mimoidoci, mrtev otrok.... slovenija je divji zahod in tam pac morajo veljati prepovedi, ker se pravil ne uposteva.

  • Avatar Leon
    Leon 11:36 16.junij 2018.

    Kaj pa glede zakonodaje ? Nič ! Dokler ne bo žrtev nekdo od presvetlih v škrlatnih togah se ne bo nič spremenilo.