Slovenija
3377 ogledov

Mrzlična borba za življenje, štela je vsaka sekunda

Medalje za hrabrost in požrtvovalnost
1/15
Anže Petkovšek
Pomoč drugemu so postavili pred lastne koristi in storili več od zahtevane službene dolžnosti.

Dvajset policistov in policistk, dva vojaka ter sedem občanov je danes prejelo medalje za hrabrost in požrtvovalnsot. "Policisti smo ves čas pod drobnogledom državljanov, ocenjujejo se naši represivni ukrepi, malokrat pa imamo priložnost pokazati svojo veličino," je ob podelitvi povedal generalni direktor policije Simon Velički. "Današnji dan je namenjen temu, da opozorimo, da je med nami veliko posameznikov, ki so sposobni storiti nekaj več in so se pri svojem delu ali v prostem času še posebej izkazali."

Pripadniki policije, vojaki in občani so ravnali so nesebično, saj so pomoč drugemu postavili pred lastne koristi ter s premišljenim dejanjem rešili zahtevno situacijo.
Simon Velički, generalni direktor Policije

Skoraj četrtina letošnih prejemnikov medalje je "navadnih" občanov. "Če velja za policiste, da so usposobljeni za ravnanje v zahtevnejših primerih, pa za navadne državljane to ni kar tako samoumevno," je poudaril Velički. "Nihče te ne more nikoli vnaprej pripraviti na to, da se žrtvuješ za nekoga drugega, za skok v ledeno vodo, za spopad z napadalnim psom ali za boj z ognjenimi zublji. Šole za hrabrost preprosto ni, čut za to, kar je prav, je v človeku ali pa tega ni." 

Dva primera kljub pomoči s tragičnim koncem

Podelitev medalj za hrabrost in požrtvovalnost | Avtor: Žurnal24 Žurnal24
Dva primera sta se kljub pomoči končala tragično, saj sta moška naknadno podlegla poškodbam oz. bolezni, v ostalih primerih pa so prejmniki medalj poskrbeli za srečen razplet zahtevnih situacij. "V 17 primerih je šlo za usodne trenutke, kjer je štela vsaka sekunda," je opisal Velički. "Mrzlična borba za življenje, za ustavitev krvi, oskrba težkih ran, premagovanje deroče vode, tekma s časom zaradi širjenja požara, akcijski lov za roparjem so ključne besede, ki povzamejo opisane situacije."

Med prejemniki medalj za požrtvovalnost sta občana Robert Pongrac iz Zavrča, ki je iz reke Drave rešil utapljajočega moškega in Damijan Kočevar iz Komna, ki mu je uspelo zaustaviti vlomilca ter policista PU Bežigrad Blaž Dijak in David Mihelič, ki sta rešila moškega v zadnjem trenutku, preden bi uspel skočiti iz 4. nadstropja. 

Sergej Izgoršek, Gorazd Šajtegel in Aleš Zupanc so bili priča izjemno nevarnemu dogodku, ko je starejšega moškega napadel tuj pes. Moškemu, ki je imel zaradi ugrizov psa povsem zmalinčene roke, je pomagala trojica, ki je uspela do prihoda policije zadržati tudi psa. 

Stafordski terier Nov napad psa Slovenija Pes ga je zagrabil in ni izpustil Gasilci požar Dom starejših občanov Slovenija Tragičen razplet požara v Črnomlju

Prav tako so medalje za požrtvovalnost prejeli policisti PU Ljubljana Center Željko Cvijanovič, Uroš Perko, Gregor Ravnjak in Željko Šiljeg, policist iz Gotenice Matjaž Vidervol, metliški policist Andrej Šega, policista iz Kočevja Branko Lavrič in Irena Novak in lendavski policisti Tomaž Kosi, Danilo Car ter Nejc Gumzi

V požaru sta uspešno posredovala in preprečila zastrupitev psa viška policista Simon Hercog in Davorin Šnajder, medtem ko sta blejska policista Rok Brajič in Blaž Svetlin v večkratnih poskusih na prosto iz gorečega bloka uspela rešiti starejšo nepokretno stanovalko. Medalje za požrtvovalnost oz. hrabro dejanje so prejeli še Barbara Oblak in Mirjam Vidovič iz Kamnika ter prostovoljna gasilca Aljaž Romšak in Dušan Mali, ki je sicer tudi policist v Šiški. Vsi štirje so pomagali rešiti občanko iz deroče in narasle Kamniške Bistrice. 

Potok Pri nas Slovenija Otrok je nehal dihati, zaradi junaka je živ

Pet policistov je prejelo posebno priznanje za hrabrost, med njimi Janez Sodja, ki je pomagal pri reševanju ob požaru v črnomaljskem domu za ostarele, in Mihael Berlic z zelo odmevnim junaškim dejanjem, s katerim je zadržal roparja v bančni poslovalnici na Dunajski cesti v Ljubljani. "Reševanje Berlica je bilo izjemno hrabro in dobro premišljeno, saj je pred ukrepanjem storil vse, da drugi ne bi bili kakorkoli ogroženi," je bilo slišati ob podelitvi. Zadnji letošni prejemnik medalje za hrabrost je bil občan Gordan Petronijevič, ki je 12. marca iz deročega potoka rešil otroka. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 20:16 11.junij 2018.

    Poanta vseh teh foto terminov s Pahorjem ali visokimi vladnimi uradniki je nabiranje političnih točk ! amen