Slovenija > Črna kronika
1220 ogledov

Maribor: Za en odmerek zahtevala 500 evrov

doping igla injekcija EPA
Mariborski kriminalisti so predstavili podrobnosti delovanje dveh osumljencev, ki sta z dopingom oskrbovala športnike.

Mariborski kriminalisti so predstavili podrobnosti kriminalistične preiskave s področja neupravičene proizvodnje in prometa z nedovoljenimi snovmi v športu. Kriminalisti so 4. aprila zaključili preiskavo in pridržali dve osebi. Kot je dejal Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor, gre za 36-letnika in 52-letnika z območja Maribora. Včeraj je zanju preiskovalni sodnik odredil pripor, danes pa ju bo še zaslišal. 

Od septembra lani do aprila letos sta moška storila najmanj 21 kaznivih dejanj, od tega sta jih 11 storila skupaj, 10 pa jih je storil en sam. 

Kriminalisti so pri izvajanju preiskave uporabljali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Tako so izvajali tudi ukrepe navideznega odkupa in tajnega delovanja z uporabo tajnih delavcev. Nakup je obsegal en odmerek sredstva, za kar sta prodajalca zahtevala 500 evrov. 

Cepivo, ki so ga izločili, je bilo že pripravljeno v injekcijah. (Foto: Istockph Slovenija Nova afera v mariborskem športu

Oskrbovala najmanj 10 ljudi

Osumljenca sta sredstva, ki sta jih prodajala, pridobivala na delovnem mestu enega od zaposlenih in s sredstvi oskrbovala najmanj 10 aktivnih in rekreativnih športnikov. Munda je povedal, da so odjemalci enega od njiju naslavljali z "doktorjem" in se zanašali na to, da imajo opravka s profesionalci. 

Med odjemalci so bili večinoma športniki, ki so se ukvarjali z atletiko in vzdržljivostnimi športi, bodisi profesionalno bodisi rekreativno. Munda je ob tem poudaril, da med preiskavo niso zaznali, da bi bilo vpleteno katerokoli društvo ali organizacije. 

Prepovedana  snov  v  športu,  ki  je  bila pri preiskavi identificirana in uporabljena je  darbepoetin  v obliki zdravila Aranesp 500, ki je na listi prepovednih  snovi Svetovne protidopinške agencije (WADA). Spada v skupino S2 med peptidne hormone, rastne dejavnike, sorodne snovi in posnemovalce, med Agoniste eritropoietinskih receptorjev, ki spadajo med Eritropoezo stimulirajoče agense.

Pri hišnih preiskavah so kriminalisti zasegli zdravila Dexamethason (vsebuje deksametazon), Aransep 500 (vsebuje darbepoetin), Aparuin (vsebuje diazepam), Morfin in Helex (vsebuje alprazolam).

Uporabljena prepovedana snov se nahaja v zdravilu aranesp, ki lahko povzroči alergijsko reakcijo, zato se lahko v telo vnaša le pod zdravniškim nadzorom. 

Doping Odziv na afero Šport "Smo popolnoma v šoku"

V preiskavo vključeni tudi tuji organi

Postopek je usmerjalo specializirano državno tožilstvo, saj je šlo za mednarodno sodelovanje. Osumljenca sta kazniva dejanja izvajala na območju Slovenije in Hrvaške. Slovenski kriminalisti so sodelovali tudi s kolegi na avstrijski in hrvaški strani meje. 

Munda je potrdil, da je bila protidopinška agencija obveščena o primerih profesionalnih športnikov, ki so kupovali omenjene pripravke. Ni pa želel razkriti ne števila ne imen športnikov, katerih imena so posredovali agenciji. 

Direktor Slovenske antidoping organizacije (SLOADO) Jani Dvoršak je za STA pojasnil, da so seznanjeni s primerom in da so policiji posredovali interni material. Ko bodo končani uradni postopki policije in pri preiskovalnem sodniku, bo Sloado pri vpletenih, ki so člani športnih organizacij oziroma so aktivni v športu, izvedla disciplinske postopke. 

Za obravnavana kazniva dejanja je zagrožena kazen od 5 do 15 let za kazniva dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavniami za izdelavo drog. Do 8 let zapora pa je predvidena kazen za kazniva dejanja proizvodnje in prometa škodljivih sredstev za zdravljenje.

Kot smo že poročali, naj bi bil eden od vpletenih v preiskavi trener v klubu AD Štajerska Maribor, drugi pa zdravstveni delavec v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.